Home Materiale informative FORMULARE MEDICALE CUM OBTINEM FORMULARUL E112 (S2)

CUM OBTINEM FORMULARUL E112 (S2)

Precizari privind Formularul E 112  –  INFORMATII OFICIALE.

Formularul E 112 se emite in baza Regulamentului Consiliului European (CEE) nr. 1408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati, cu lucratorii independenti si cu familiile acestora care se deplaseaza in cadrul Comunitatii, precum si a Regulamentului Consiliului European (CEE) nr. 574/72 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1408/71.

Formularul E 112 se emite pentru doua situatii:

I. pentru lucratorii si membrii lor de familie care, dupa ce au dobandit dreptul la asigurarea la sanatate intr-un stat membru UE, sunt autorizati de casa de asigurari de sanatate din acest stat sa revina pe teritoriul statului membru UE in care isi au resedinta sau sa-si transfere resedinta pe teritoriul unui alt stat membru;

II. pentru toate persoanele asigurate si membrii lor de familie care sunt autorizati de casa de asigurari de sanatate sa se deplaseze pe teritoriul unui alt stat membru UE pentru a primi acolo tratamentul adecvat starii lor de sanatate.

Conditii de emitere prevazute de regulamente:

A.
Pentru situatia transferului de resedinta – Eliberarea E 112 in aceasta situatie se realizeaza de casa de asigurari de sanatate numai daca se stabileste ca deplasarea persoanei respective nu i-ar prejudicia starea sanatatii sale sau primirea de tratament medical.

In cadrul procesului de eliberare a formularului E 112 in aceasta situatie, CASELE DE ASIGURARI DE SANATATE SI PERSOANELE ASIGURATE SOLICITANTE VOR RESPECTA URMATOAREA PROCEDURA:

1. Persoana care solicita formularul E 112 va depune O CERERE SCRISA LA CASA DE ASIGURARI DE SANATATE unde este luata in evidenta ca persoana asigurata. Cererea va fi insotita de urmatoarele documente:

a) o copie a actului de identitate sau a certificatului de nastere, dupa caz.
b) dosarul medical care va contine ca elemente de ordin general inscrisuri medicale din care sa rezulte diagnosticul, precum si tratamentul medical aflat in derulare la o unitate sanitara aflata in relatii contractuale cu o casa de asigurari de sanatate din Romania. De asemenea in cadrul acestor inscrisuri medicale trebuie precizat in mod explicit si argumentat daca deplasarea persoanei solicitante prejudiciaza sau nu starea sanatatii sale sau primirea de tratament medical.
Dosarul medical trebuie intocmit de un medic sau o unitate sanitara aflata in relatii contractuale cu o casa de asigurari de sanatate din Romania. Toate aceste documente trebuie sa fie semnate si stampilate. c) o confirmare scrisa din partea unitatii sanitare din statul membru UE in care se intentioneaza efectuarea serviciului medical cu privire la disponibilitatea acesteia de a acorda respectivul serviciu medical in perioada indicata de persoana solicitanta.

2. Cererea se inregistreaza la registratura casei de asigurari de sanatate.

3. Dupa efectuarea inregistrarii casa de asigurari de sanatate procedeaza la analiza cererii. Procesul de analiza cuprinde urmatoarele etape generale:

a) se verifica statutul de asigurat al persoanei solicitante. In situatia in care in urma verificarilor se constata ca persoana nu este asigurata, cererea de eliberare a formularului nu este aprobata, iar acest lucru se comunica in scris solicitantului.
b) daca se constata ca persoana solicitata este asigurata se trece la analiza dosarului medical pentru a se verifica indeplinirea conditiei prevazute de art. 22 alin. (2) teza intai din Regulamentul (CEE) nr. 1408/71.
c) daca se constata indeplinirea conditiei prevazute de art. 22 alin. (2) teza intai din Regulamentul (CEE) nr. 1408/71 se va elibera formularul E 112. Formularul se elibereaza in doua exemplare din care unul se pastreaza la nivelul institutiei, iar celalalt se comunica persoanei solicitante.
Regula generala este ca acest formular se elibereaza inainte de plecarea persoanei la tratamentul planificat. Acesta se poate elibera si dupa plecarea persoanei, dar numai daca din motive de forta majora nu a putut fi eliberat anticipat.

B. Pentru situatia trimiterii la tratament medical trebuie indeplinite doua conditii cumulative:

B1. Tratamentul respectiv se regaseste printre serviciile medicale prevazute in pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania.

B2. Acest tratament nu i se poate acorda in intervalul de timp necesar in mod normal pentru obtinerea tratamentului respectiv in Romania, luand in considerare starea curenta de sanatate a persoanei solicitante si evolutia probabila a bolii.

Daca cele doua conditii sunt indeplinite casa de asigurari de sanatate nu poate refuza eliberarea acestui formular.

INFORMATII NEOFICIALE (din experienta altor parinti, aflati in baza de date a fundatiei noastre):

1. verificati daca sunteti asigurat  OPSNAJ sau CASMB – exista la fiecare din acestea un birou la registratura, separate, care preia si gestioneaza formularul E112 -departamentul de relatii internationale.

2. transmiterea documentatiei medicale (tradusa de un traducator autorizat – cuvinte/expresii de specialitate – eventual in limba de bastina a medicului, daca nu, in engleza); iesiri din spital, examene radiologice, anamneza medicala, rezultatele de laborator ultime, referatul chirurgului e.t.c.; scanate, prin e-mail; dupa ce sunati la clinica si obtineti o adresa de e-mail si precizati rugamintea sa fie anuntat medicul, altfel mailul se poate pierde printre alte o suta; FOARTE IMPORTANT: solicitati in e-mail pe langa ACCEPT si UN COST ESTIMATIV COMPLET AL INVESTIGATIILOR SI AL TRATAMENTULUI sau al INTERVENTIILOR CHIRURGICALE necesare.

3. Nota medicala redactata de medicul oncolog curant (sau interventia chirurgicala daca nu vorbim de o afectiune oncologica) si de seful sectiei medicale respective, din care sa reiasa necesitatea efectuarii urmatoarelor investigatii de specialitate si implicit tratamentul aferent afectiunii de care sufera copilul in alta tara decat in Romania si DIN  CE MOTIVE clinice (lipsa tratamentului adecvat, personalizat, istoricul medical incarcat al copilului care nu permite continuarea tratamentului in RO fara punerea vietii copilului in pericol, lipsa aparaturii de investigatie/operatie e.t.c.); sa se precizeze in nota clinica – unde, la ce spital, in ce oras si in ce tara – va merge copilul, impreuna cu mama/apartinatorul;

4. cu raspunsul primit prin e-mail (accept si cost DETALIAT redactat intr-o scrisoare medicala semnata si parafata de medical care va prelua cazul si de clinica externa; de regula, acesti medici au mai tratat copii din Romania si cunosc procedura ceruta pentru emiterea formularului), impreuna cu nota medicala din partea partii romane (o obtineti dupa ce primiti din partea straina raspunsul si ati ales clinica) si documentatia medicala completa, solicitati formularul E112 de la CNAS si insistati; dansii pot gasi „n” probleme dosarului sau pot prelungi aprobarea.

5. ATENTIE: PRECIZATI COMISIEI DE MEDICI DE LA CNAS DE CE ATI ALES ACEL SPITAL SI DE CE NU ACCEPTATI OFERTA DANSILOR CA SI OPTIUNE DE TRATAMENT INTR-O CLINICA DIN AFARA TARII (orice detaliu este important: s-a intamplat ca un dosar “formular E112” sa fie aprobat, dar pentru tratament la o clinica dintr-o alta tara si nu la cea colicitata de parinte, asta dupa ce copilul fusese investigat si tratat in prealabil la o clinica din afara tarii; mai mult: aveau déjà un donator de cellule stem; din pricina unei “greseli” de tastare/redactare sau probabil unei disfunctii de comunicare – incomplete intre parti – eliberarea dosarului stagneaza pentru ca nu stie cum sa se resolve speta: unde sa plece copilul si sub ce conditii. Oricum, daca acest serviciu se afla in pachetul de servicii de baza si institutia legala prin persoanele de decizie refuza eliberarea/aprobarea formularului  se subintelege ca ii puteti da in judecata pentru ca decizia lor depaseste atributiile functiei.

6. Programati-va IN REGIM DE URGENTA in audienta la directorul general sau directorul adjunct si sustineti-va explicit, clar, ferm, cazul.

7. Exista tot soiul de “demersuri” directe sau indirecte, pe parcursul procesului de aprobare a dosarului, lansate de functionari, in vederea obtinerii “atentiilor” aferente. Ignorati, zambiti, dar nu va lasati manipulati: infirmati, aratand ca sunteti informat, raspunsurile negative menite sa va faca sa abandonati cauza.

8. Costurile tratamentului onologic sunt foarte mari; se poate ajunge si la 50 000 si la 80 000 si la 100 000 de Eur pe o perioada determinata de timp (3-6 luni), fara sa luam in calcul vreo alta interventie chirurgicala sau alta investigatie medicala solicitata ulterior; facturile merg, rand pe rand, la CNAS pentru a fi platite. Costul estimativ poate fi diferit de costurile ulterioare totale;

9. Important: pe langa marile centre universitare medicale, cel putin pe langa cele pe care vi le voi furniza eu, exista FUNDATIA „CASA MC’DONALDS”; OFERA CAZARE LA PRETURI MINIME; ceai, cafea; se poate gati acolo cu produse achizitionate de la supermarket. Vorbim de cazare pe termen lung; vorbim de costuri suplimentare care apar dupa ce boala intra in remisie si trebuie sa faceti naveta la clinica, pentru sedinte de tratament care nu necesita internare, bilete de avion e.t.c. Formularul E112 acopera doar tratamentul copilului, nu si cazarea mamei (apartinatorului).

10. Pentru siguranta, mama trebuie sa aiba la ea si carnetul european de sanatate, dar si copilul la fel; se elibereaza in cateva zile de CNAS; acest carnet este acceptat pentru investigatii mai putin costisitoare sau pentru cazarea mamei in spital.

SIMILAR ARTICLES

464