Home Actiuni Grija pentru siguranța copiilor în trafic înseamnă vieți salvate

Grija pentru siguranța copiilor în trafic înseamnă vieți salvate

92

România are mereu grijă să se așeze în fruntea clasamentelor europene…negative. Suntem prima țară din Uniunea Europeană la numărul morților în accidente rutiere, iar unul din cinci accidente are loc in București-Ilfov. Din păcate, acestor tragedii le cad victime și copiii transportați neregulamentar de înșiși părinții lor. Deși Codul Rutier a înăsprit sancțiunile pentru transportarea nesigură a celor mici, mulți părinti nu știu, sau nu vor să stie, despre cât de importante sunt scaunele de mașină pentru copii.

scaun5

Tragedia de acum două luni, de la Jilava, când o mamă și copilul ei de nici doi ani au murit într-un accident rutier, readuce in discuție importanța folosirii, și a folosirii corecte, a scaunelor de mașină speciale pentru copii. Atunci, în urma impactului, copilul a fost găsit de echipa de descarcerare lângă mașină, cu tot cu scăunelul în care se afla. Criminaliștii au spus atunci că fixarea scaunului copilului a fost greșită. Fie a fost prins doar cu centura de siguranță, fie nu a fost prins în sistemul isofix. În plus, scaunul trebuia pus cu fața spre lunetă și nicidecum spre șofer.

Din păcate, acest copil intră în statisticile negre care fac din Romania prima țară din Uniunea Eropeană ca numar al morților în accidente rutiere. Pentru a trage un semnal de alarmă și pentru a le reaminti părinților cât de important este să își transporte copiii în siguranță, Fundația Mereu Aproape a oferit în ultimele zile 60 de scaune de mașină pentru copii, în proiectul „Copil mic, siguranță mare”.

scaun

Beneficiarii direcți ai acțiunii Fundației Mereu Aproape sunt copiii cu vârste de la doi ani și jumatate la cinci, de la grădinițele 209 din sectorul șase și 283 din sectorul unu din capitală. Această acțiune a fost posibilă datorită firmei DHSBaby din Deva, căreia îi mulțumim.

Recomandăm părinților să nu facă rabat în alegerea unui scaun auto având în vedere că multe din caracteristicile sale aduc plusuri siguranței. Transportarea copilului cu masina fara a respecta legea poate duce la o amendă de patru sute de lei. Această suma poate fi plătită. Viața unui copil, însă, niciodată.