Home VREAU SĂ AJUT Feedback Luca Dumitrache si povestea insanatosirii sale

Luca Dumitrache si povestea insanatosirii sale

Cand am preluat cazul de la colegul meu (gestionarea cazurilor medicale in cadrul FMA), in luna martie, a.c.,  n-am banuit nici o clipa cat de profunda va deveni relatia mea cu Luca si implicit cu familia lui. Dincolo de coincidenta de nume (Dumitrache), nimic din istoricul medical al copilului – altminteri foarte incarcat – nu dezvaluia parcursul nostru impreuna si nu gresesc cu nimic daca l-as numi „destinic”. Cazul „Luca” m-a invatat sa acord atentie detaliilor medicale,  intuitiilor mele vis a vis de evenimente si, mai ales, de oameni (nu stiu cum altfel le-as numi), m-a invatat, de asemenea, sa cred in acele coincidente semnificative care au rol transformator si benefic pentru fiecare dintre noi cei care credem sau ajungem pe parcurs sa credem in rolul sincronicitatilor (potrivire de evenimente) existentei.

Timp de doua luni de zile  am trecut prin furcile caudine ale neincrederii si  ale temerilor mele justificate, pentru acel moment, ca lucrurile nu sunt asa cum par sa fie. Ultima luna a fost, in schimb, rezultatul transcenderii problemelor si recapatarea  increderii si a bucuriei. Stiam si simteam, pe parcursul derularii evenimentelor, ca lucrurile, in ceea cel priveste pe Luca, nu depind decat intr-o masura nesemnificativa de noi, oamenii implicati in povestea sa de viata: parintii lui, fratele lui, doamna doctor Olteanu, eu si colegii mei, medicii de la spitalul Giannina Gaslini din Genova.

Incep cautarile clinicii care sa preia cazul lui Luca

In Romania, Luca avea un diagnostic cardiologic clar, tetralogie Fallot (malformatie cardiaca complexa), pus de doamna doctor Cristina Olteanu, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii, Grigore Alexandrescu  (http://fundatiamereuaproape.ro/luca-dumitrache/). Era, de asemenea suspicionat de o afectiune genetica si diagnosticat cu dezlipire de retina – grad mediu si grav. Protocolul medical romanesc cerea investigatii de biologie moleculara, investigatii care nu se fac in tara. La preluarea si admiterea cazului in Campania VREAU SA AJUT, colegul meu avea aceste date, cumulate cu dorinta neconditionata de a-l ajuta pe Luca.

Doamna Dumitrache stia ca, odata cu strangerea banilor, va pleca la Viena, pentru investigatii genetice si nu numai. Medicii romani sustineau ca prioritatea o avea afectiunea oftalmologica ireversibila si nu cea cardiologica. Cu patima recunoscuta, simteam si sustineam cu tarie – fara argumente medicale semnificative –  ca inima este prima cea care „se cere” a fi  reparata.

Aveam sustinerea Directorului General al Fundatiei, Gabriela Stefan, dar ma confruntam cu stresul justificat al mamei lui Luca, stres pe care il preluam si mi-l amplificam cu fiecare zi care trecea fara solutii credibile. Eram presata, de starea de sanatate a lui Luca, sa contactez clinici oftalmologice din strainatate, altele decat cea recomandata de medicul oftalmolog, care vedea ca fiind prioritate testarea genetica efectuata la Viena. M-a entuziasmat, pret de o clipa, raspunsul pozitiv al clinicii americane din Detroit si metoda revolutionara a  medicilor de acolo de tratare a afectiunii de dezlipire de retina. Luca era asteptat pentru investigatii si tratament. Incepusem, chiar, sa cred ca aceasta este prioritatea si nu interventia chirurgicala cardiaca.  Ne-a readus la realitate un alt mail al specialistilor americani, poststudiu al documentatiei medicale,  in care ni s-a indicat sa rezolvam mai intai in tara, afectiunea cardiaca, adica tetralogia Fallot. Argumentul lor decisiv: nu va supravietui altor anestezii generale.

Intrebarile fara raspuns

Pe de o parte, era presiunea medicului roman oftalmolog care ne spunea ca dezlipirea de retina se agraveaza si riscul de a ramane orb este indubitabil, pe de alta parte, era credinta mea irationala&rationala ca malformatia cardiaca este problema majora a lui Luca. Au fost nopti de insomnii in care nu intrezaream o solutie salvatoare. Au fost lunile de temeri si neincredere. Stransesem banii si nu stiam concret ce vom face cu acestia, cum sa-i cheltuim corect. Sa mearga Luca la Viena pentru investigatii sau sa mearga la Targu Mures pentru operatia cardiaca? Sau sa mearga sa faca operatia pe cord si apoi, la cateva luni, in America, pentru tratarea retinoschizului? Sa faca operatia cardiaca la Targu Mures sau intr-o alta tara europeana? Clinica de cardiologie de la Targu Mures ne-a raspuns ca sunt alti 200 de copii, in asteptarea efectuarii unei operatii cardiace.

In cele din urma, doamna Dumitrache, la sfatul meu, isi ia bebelusul si pleaca la Targu-Mures: o calatorie de 10 ore cu trenul. Se intoarce 2 zile mai tarziu, obosita  dezamagita, nu de medici, ci de drum: in tren i s-au furat banii si actele. In dimineata aceea,  am decis in sinea mea, ca nu acesta este drumul, nu la Targu Mures vom gasi rezolvarea problemelor de sanatate grave ale lui Luca. Nu stiam, in acel moment, ca ne asteapta o surpriza. Oricum, intrebarile nu-mi dadeau pace: daca operatia nu are 100%  reusita la Targu Mures? Daca Luca va ramane cu sechele, asa cum am vazut ca se mai poate intampla in clinicile autohtone? Laitmotivul sistemului nostru de sanatate: medicii pot, dar nu au cu ce! Pot sa-mi asum o asemenea responsabilitate? Suntem invatati, inaintea oricarei operatii, ca orice se poate intampla intraoperator sau postoperator. Acest „orice” implica neprevazutul in sens negativ, adica consecinte grave sau mai putin grave.

Degringoloda intrebarilor cu raspunsuri probabile neplacute si nedorite, dar si insomniile mele au luat sfarsit in dimineata celei de a treia zi de la intoarcerea doamnei Dumitrache si a lui Luca de la Targu-Mures.

Medicul cardiolog roman si solutia salvatoare

Parcursul spre sanatate al lui Luca fusese deja trasat, prin interventia neasteptata, dar decisiva a doamnei doctor Olteanu. Medicul cardiolog pediatru roman, de la spitalul de pediatrie Grigore Alexandrescu, a generat, prin actiunile domniei sale, starea de sanatate si de gratie a lui Luca. A contactat un medic italian care a venit cu o solutie simpla. Sa fie operat pe inima, cu costuri minime, in clinica italiana si sa urmeze ulterior investigatiile si tratamentul oftalmologic intr-o alta clinica de specialitate, tot din Italia. Am stiut din prima clipa ca aceasta este solutia! In saptamana care a urmat, Luca, impreuna cu mama sa erau deja internati la Giannina Gaslini, din Genova.

Operatie reusita

Au fost asteptati la aeroport si, dupa 4 ore de mers, au ajuns la spital. Omisese sa isi ia cu ea cele doua dictionare: roman-italian si italian roman, asa ca nu pricepea nimic din ceea ce i se spunea si nici nu stia cum sa ceara sau sa intrebe, in functie de nevoie. In cele din urma, italienii au gasit o romanca, care traducea la telefon dialogul dintre parti. Luca nu a asteptat mult operatia. Dupa investigatii, a intrat in blocul operator si a iesit victorios. 48 de ore mai tarziu, verdictul formal al medicilor chirurgi italieni a fost: reusita desavarsita.Nu va mai fi nevoie de o alta interventie chirurgicala, cum se presupusese initial.

Infirmarea diagnosticului de retinoschizis

Luca si-a revenit postoperator spectaculos, asa ca s-a asezat tihnit “pe mancare”. S-a indragostit de pastele italienesti, atat de mult, incat mama lui i-a cumparat si pentru acasa, si a luat in greutate inca din prima saptamana dupa operatie. Mai mult, investigatiile oftalmologice preliminare au aratat ca afectiunea oftalmologica de care suferea Luca nu este  retinoschizis, ci ceva mult mai putin grav. Diagnosticul exact  il vom afla  in prima parte a lunii august, cand Luca va fi din nou internat la clinica oftalmologica italiana pentru continuarea investigatiilor si implementarea solutiilor: ochelari si tratament adiacent. A fost anulata suspiciunea de boala genetica.

Luca este sanatos

Luca ne-a vizitat imediat dupa ce s-a intors din Italia. Ne-a topit mogaldeata aceasta de OM. Cat timp a stat alaturi de noi, ne-a studiat serios si cuminte, ba ne-a si blagoslovit cu zambete uriase! – irezistibile, asupra carora merita sa insist acum.

Da, Luca este sanatos datorita voua, oameni buni si cu inima mare. Va multumim pentru gestul pe care l-ati facut pentru Luca. L-ati rasplatit cu fiecare donatie si l-ati imbogatit cu fiecare gand de bine.

Le multumim din toata inima echipei de medici chirurgi si personalului spitalului Giannina Gaslini care au avut grija ca Luca sa iasa victorios din incercarea aceasta majora a vietii lui.

Ii multumim doamnei doctor Cristina Olteanu pentru ca i-a fost si ii este medic bun si Inger deopotriva, lui Luca.

Iar, tie, Luca, iti dorim sa fii sanatos, sa fii iubit si sa iubesti, caci IUBIREA a fost prima ta lectie de viata, lectie pe care ai impartasit-o cu noi toti.

Salvand un copil, salvam, in fapt, lumea.