Schimbă o viață este o campanie socială ce vine în sprijinul familiilor care depun eforturi pentru a face posibilă ziua de mâine și mai ales în sprijinul copiilor care merg la școală cu dorința de a învăța și de a-și clădi viitorul. Dacă știți un copil cu rezultate excelente la învățătură care provine dintr-o familie monoparentală, dintr-o familie numeroasă sau care este crescut de bunici, trimiteți povestea acestuia pe adresa de email octavian@fundatiamereuaproape.ro.

Din aceste familii cu resurse materiale limitate, nu de puține ori răsar copii extraordinari și, pentru ei, pentru șansa lor, a venit alături de noi partenerul RURIS în cadrul programului Adoptă un Premiant. Proiectul este dedicat premianților României, copiii care excelează și dovedesc o ambiție rar întâlnită. Pe ei îi sprijinim să își continue studiile și să ajungă acolo unde își doresc. Ei sunt elevii care, deși își fac temele fără greșeli, de cele mai multe ori îndură foamea sau merg la școală cu același ghiozdan rupt și peticit pe care l-au folosit și frații mai mari. Ei sunt și cei care, deși sunt tentați să renunțe la școală pentru a-și ajuta părinții în gospodărie, aleg să nu o facă și să finalizeze anul școlar, din nou, cu coroniță. Ediția din 2019 a susținut 8 copii din București și din județele Călărași, Ilfov, Prahova, Sălaj, Teleorman și Vaslui, iar în 2018 au fost 12 beneficiari din București și din județele Botoșani, Brăila, Giurgiu, Ialomița, Olt, Sălaj, Tulcea, Vaslui.

Tabăra Copilăriei organizată cu sprijinul partenerului SIKA România, partener exclusiv în acest proiect de investiție în educație, reprezintă o experiență unică pentru copiii care participă. Toți sunt elevi care se ambiționează să meargă la școală și au rezultate remarcabile în ciuda lipsurilor cu care se confruntă. Le oferim câteva zile de copilărie veritabilă și au ocazia să înveţe ce înseamnă comunicarea, spiritul de echipă, corectitudinea, atenția și să își dezvolte curiozitatea, discernământul și independența. În primul an, Tabăra Copilăriei a dus la Predeal 20 de copii de la Școala Generală din Lehliu Sat, județul Călărași, în prima tabără din viața lor, iar în a doua ediție a taberei, 22 de copii din Pitaru și Potlogi au petrecut cinci zile la Bușteni. Tot la Bușteni au mers, în 2018, cei 23 de elevi de clasa a cincea din Tătărăștii de Jos, și în 2019, la cea de-a patra ediție, cei 24 de copii din județul Olt, elevi la Școala Gimnazială din comuna Brastavățu.

210 copii au primit cel mai frumos cadou de sărbători la spectacolul Zurli din 2016, special conceput pentru ei și găzduit de Teatrul de Comedie. La acest eveniment, alături de copiii din campania “Schimbă o viață”, au participat și copii salvați prin campania “Vreau să ajut”, dar și dintre cei sprijiniți prin proiectul „Ajută un sat. Schimbă o țară”și orfani în urma tragediei din Club Colectiv. Micuții au pășit într-un decor de poveste și l-au întâlnit chiar pe Moș Crăciun care le-a oferit cadourile visate. Mulți dintre ei au fost pentru prima dată în viața lor la un spectacol, iar lacrimile de fericire din ochii lor au vorbit despre încântarea imensă pe care au trăit-o.

Povestea programului Bucurie la cutie a început în 2013 și continuă pentru a aduce bucuria sărbătorilor copiilor pe al căror chip zâmbetele se aștern rar. De Paști și de Crăciun, le trimitem cutii încărcate cu alimente, cu haine și încălțăminte, cu rechizite și jucării și cu cele mai bune gânduri din partea prietenilor și partenerilor noștri care se implică de fiecare dată.

Peste două mii de cutii cu daruri au ajuns până acum în brațele copiilor care au aflat de mici ce înseamnă grijile vieții dar nu au cunoscut fericirea de a primi cadouri și surprize.

Tot pentru ei, chiar de Ziua Copilului în 2017, am organizat Jocurile copilăriei, un eveniment prin care le-am oferit micuților șansa la joc, la bucurie, la visuri mărețe și la planuri de viitor mai bunToți s-au bucurat de o zi perfectă plină de energie și de distracție și lipsită de griji. 

Am făcut viața mai frumoasă și altor 158 de copicare au venit de la Valea Călugărească și din Brăiești și Brătilești și au văzut pentru prima dată Parada Militară de Ziua Națională din București, tot în 2017. Micuții au cântat imnul național, au fost emoționați și profund impresionați de experiența trăită.