Home Campanii in desfasurare Infernul copiilor uitați Un copil adoptat, un destin salvat

Un copil adoptat, un destin salvat

Când vorbim despre copiii părăsiți ai României, putem spune că navigăm într-un mediu complicat de legislație, economie, complexitate juridică și socială, cultură națională și locală. Și totuşi, mai presus de toate vorbim despre copii. Despre cei fără voce, despre cei abandonați, despre cei care au nevoie de o fundație sănătoasă la start, mai mult decât orice altceva. Adăugând o încărcătură emoțională la un mediu atât de complex social, politic, birocratic și economic creează un hăţiş foarte greu de înţeles în întregimea sa.

În sensul apărării drepturilor copiilor părăsiți Fundaţia Mereu Aproape, în parteneriat cu Asociaţia Ador Copii, având ca ambasador una din cele mai cunoscute şi premiate jurnaliste din România, Carmen Avram, au hotărât să îşi asocieze cunoştinţele şi bunele intenţii pentru a ameliora sistemul în care sunt integraţi copiii care nu se pot bucura, sau beneficia, de o familie.

Primul pas a fost facut miercuri, 11 Iunie, la Palatul Parlamentului, unde a avut loc o dezbatere între reprezentanți ai sectorului ONG care activează în domeniul adopției interne și a apărării drepturilor copiilor și instituțiile responsabile de destinul copiilor parasiti sau abandonati.

Dezbaterile au avut la baza principiile cuprinse in “Carta strategiei și a politicilor grupului de iniţiativă al Campaniei INFERNUL COPIILOR UITAŢI, pentru dezvoltarea și modernizarea sistemului de protecție specială și a sistemului de adopții din ROMÂNIA.

CARTA, întocmită de Asociația Ador Copiii și de Fundația Mereu Aproape, a fost semnată de reprezentanții Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerului Justiției, al Autoritatii Nationale pentru Drepturile Copilului si Adoptie, al Directiei Generale pentru Protectia Copilului, al Avocatului Poporului si de senatorul Gabriela Firea.

La dezbatere au participat si reprezentantii Fundatiei SERA si membri ai Comisiei de Munca din Camera Deputatilor.

Directiile Campaniei INFERNUL COPIILOR UITATI sunt:

1.      Prevenirea abandonului;

2.      Accelerarea şi fluidizarea procedurii adopţiei;

3.      Dezvoltarea infrastructurii serviciilor sociale;

4.      Asigurarea condiţiilor optime pentru copiii abandonaţi în spitale prin încurajarea în vederea renovării şi reamenajării secţiilor, asigurării de pătuţuri noi, jucării, produse de igienă (creme pentru eriteme, şerveţele umede, scutece, biberoane, etc

5.      Dezvoltarea și modernizarea serviciilor post-adopţie;

6.      Armonizarea şi eficientizarea legislaţiei interne cu legislaţia UE şi alinierea legislaţiei interne.

Priorităţile Campaniei:

  • acordarea şi încurajarea respectului pentru fiinţa umană şi, în particular, pentru copiii care nu se pot bucura şi/sau nu beneficiază de familii
  • conştientizarea publicului cu privire la fenomenul abandonului nou-născuţilor în maternităţi sau unităţi pediatrice;
  • schimbarea mentalitatilor
  • căutarea de soluţii în vederea eficientizării sistemului instituţional cu privire la copiii abandonaţi sau aflaţi în risc de abandon;
  • impulsionarea factorilor responsabili în privința eficientizării procesului de adopție;
  • revizuirea şi completarea legislaţiei, în sensul în care, beneficiarii serviciilor de adopţie şi post-adopţie (familii potenţial adoptatoare şi familii adoptatoare, copii adoptaţi, prin intermediul reprezentanţilor legali) să aibă posibilitatea şi să fie singurii care hotărăsc entitatea (sistemul de stat-DGASPC-uri sau Organismele Private Autorizate să desfăşoare activităţi în domeniul adopţiilor) pe care doresc să o acceseze în demersul de adopţie
  • dezvoltarea de servicii post-adopţie prin monitorizare, oferire de consultanţă, sprijin şi servicii medicale, atât părinţilor adoptatori, cât şi copiilor adoptaţi;
  • acordarea părinţilor adoptivi a unor drepturi la concediu de îngrijire, precum şi drepturi patrimoniale, egale cu părinţilor naturali, indiferent de vârsta copilului la adopţie;
  • înfiinţarea de urgenţă şi finanţarea susţinută a Tribunalelor de minori şi familie – cerere expresă a UE pentru aderare, în anul 2006.
  • impulsionarea factorilor responsabili în privința adoptării unor practici şi atitudini care să nu încurajeze corupţia şi mita în domeniul adopţiei.

În România, sunt peste 19.052 de copii care au o nevoie specială de o importanţă majoră – nevoia de părinţi! 

În România sunt peste 1000 de copii/an sunt abandonaţi în spitalele din 32 de judeţe şi municipiul Bucureşti, procentul cel mai mare de părăsire deţinându-l copiii cu vârsta cuprinsă între 0-3 luni (57,5% din totalul copiilor existenţi). Aceşti copii sunt privaţi de dreptul fundamental de a avea o familie, sunt victimele indiferentei şi ilegalităţii într-o tară care pare să nu mai respecte nimic. 

Teoretic, legea obliga fie la reintegrarea copiilor în familia naturală, fie la instituţionalizare. Însă disfuncţionalităţile cumulate în sistemul de protecţie socială duc la întârzierea momentului în care un copil poate fi adoptat. Sistemul de protecție a copilului este depășit de realităţile României de azi, acesta având o singură soluție și pentru cazurile de abandon și pentru cazurile în care din diferite motive părinţii nu-și pot îngriji copiii și anume să-i transforme pe cei mici în copii abandonați.

Numărul angajaților din sistemul de protecţie socială a scăzut cu aproape 1000 pe când decalajul între numărul copiilor din sistem (peste 60.000) și numărul familiilor potențial adoptatoare (cca. 1.300) a crescut simțitor.

România are nevoie (în regim de urgenţă) de un sistem de protecție socială modern care să funcționeze în armonie cu sistemul medical și cu un sistem de adopții bine pus la punct, în beneficiul copiilor cu risc social sau părăsiți.

Pentru prima data, instituțiile responsabile de viitorul copiilor instituționalizați au acceptat să-și unească forțele pentru a ameliora sistemul în care sunt integrati copiii parasiti sau abandonati. Pentru ca, un copil adoptat e un copil salvat.