La cinci ani a mers prima dată în picioare, la șapte ani a adunat 11 intervenții chirurgicale și se pregătește pentru nu-se-știe câte alte operații mai urmează până la majorat. Sunt, pe scurt, cîteva informații despre Evelin, o fetiță aflată în clasa zero care suferă de o boală pentru care nu există tratament altul decât bisturiul și kinetoterapia. Și care acum are mare nevoie de generozitate pentru a putea face următoarele trei operații.

 

Evelin are 7 ani și îi place să se joace și să danseze. O spune cu zâmbetul pe buze, iar zâmbetul ei vorbește despre curaj, forță și iubire. Evelin și le ia pe toate din dragostea necondiționată a părinților, din pasiunea medicilor care o tratează și din grija colegilor de școală și a doamnei ei învățătoare.

 

I-am rugat pe ceilalți părinți să vorbească acasă cu copiii și să le explice problemele lui Evelin. Avem noroc de niște copii…chiar nu ne așteptam să fie chiar foarte ok la școală. Toți sunt foarte atenți cu ea să n-o lovească”, ne mărturisește mama Evelinei..

Copila suferă de artrogripoză, o afectiune care rigidizează articulațiile si care apare deseori la copii încă din perioada intrauterină. Nu există tratament care să vindece artrogripoza, doar operații care permit gestionarea efectelor bolii.

“Momentan avem 11 intervenții chirurgicale. La piciorușe, luxație de șold, genunchi, tibie”, explică mama fetiței.

De la trei săptămâni de viață, Evelin este în grija doctorilor Simona și Alexandru Thiery. Operațiile, recuperarea și susținerea emoțională a fetiței și a mamei ei li se datorează lor și echipelor lor medicale.

Domnul doctor, prima oară când a văzut-o, a spus că o să meargă în picioare la vârsta de patru ani și jumătate-cinci și așa s-a și întâmplat” povestește Cosmina Deli-Stan, mama Evelinei.

Primii pași singură i-a făcut Evelin în iulie 2021. Avea deja cinci ani și trecuse peste un 2020 crunt. Pandemia care a închis tot a oprit-o pe copilă din a mai face recuperarea la clinică. Exercițiile făcute acasă au fost insuficiente și problemele medicale la picioare au recidivat. Spre final de 2020, Evelin a fost iar pusă în ghips și apoi a fost iar dusă în sala de operații.

“În 2020 au fost trei operatii una după alta la două săptămâni, într-o lună și jumătate”, spune mama Evelinei.

 

Efectele provocate de artrogripoză cer un șir lung de operații. Nimeni nu știe de câte mai are nevoie Evelin. Doar că vor fi determinate de puseele de creștere și că se vor termina la împlinirea a 18 ani.

“Acum avem iar nevoie de operație la mânuța stânga și la  piciorușe. Operația de la mânuță și piciorușe ne duce la suma de 30 de mii de euro”, mai spune doamna Cosmina Deli-Stan.

 

O puteți ajuta pe Evelin donand prin SMS la numarul 8848, prin plată cu cardul sau prin transfer bancar. Românii din străinătate pot sprijini și ei donând prin PayPal. Donațiile ajung în fondul de solidaritate al Campaniei Vreau să ajut destinat copiilor bolnavi aflați în grija Fundației Mereu Aproape.