Nimic nu te-ar face să crezi că micuțul Andrei suferă la aproape 7 ani de o boală specifică oamenilor în vârstă: cataractă. Doar că, în cazul lui, boala este din naștere și poartă numele de “cataractă congenitală”. Altfel spus, băiețelului îi lipsește o bucată de cristalin și, dacă nu este operat cât mai curând, riscă să-și piardă vederea la ochiul drept. Acesta este și motivul pentru care părinții lui Andrei fac apel la oamenii generoși și cu suflet mare, pentru a aduna banii necesari intervenției chirurgicale. Îl putem ajuta donând 2 euro prin SMS la numărul 8848!

Pentru Andrei, soarta nu a fost una tocmai norocoasă. Până acum, băiețelul mijlociu al familiei Șecman, s-a dovedit cel mai plăpând, În jurul vârstei de 4 ani, mama a sesizat că puiul ei tușea foarte tare. Și nu era o tuse obișnuită, de copil răcit, ci una agresivă, cu accese tot mai dese, care nu treceau cu siropurile obișnuite recomandate de medicii pediatri sau de medicul de familie.

 

Astfel, mama s-a gândit că cel mic ar putea avea o alergie, iar la investigații, medicii specialiști au descoperit că Andrei este alergic la polen și la praf si, ulterior, că are astm bronșic. Din 2021 și până în prezent, Andrei ia neîntrerupt tratament pentru astm și doar așa ține în frâu accesele chinuitoare de tuse care mergeau aproape de pierderea respirației.

 

Timpul a trecut, și când s-a făcut vremea ca Andrei să meargă la școală, în clasa 0, mama a sesizat că băiețelului “îi cam fug ochișorii” când se uita mai atent la ceva sau la cineva. Nu e de mirare că s-a gândit că ceva e în neregulă și că ar trebui investigat înainte de începutul anului școlar. Zis și făcut. În luna august a acestui an, doamna Șecman a mers cu băiețelul ei la un cabinet privat de oftalmologie din Gura Humorului, iar medicul i-a spus mamei că cel mic ar avea cataractă congenitală la ochiul drept și a trimis-o la București pentru investigații suplimentare, la un spital privat de specialitate. Aici medicii i-au comunicat mamei tristul adevăr: la ochiul drept băiețelului îi lipsește o bucată din cristalin, că are cataractă congenitală și că va trebui operat cât mai curând ca să nu își piardă vederea.

Totodată medicii i-au mai explicat mamei că intervenția se face cu o tehnică nouă, ”bad-in-the-lens” (BIL), iar medicul care va face intervenția este un pionier al acestui tip de operație cu rezultate excepționale în carieră, fost șef și președinte al departamentului de Oftalmologie de la Spitalul Antwerp din Belgia. De asemenea, medicul i-a explicat mamei că intervenția va fi scumpă (în jur de 10.000 de euro) pentru că este extrem de dificilă față de o operație clasică, dar și că trebuie făcută cât mai repede astfel încât Andrei să își păstreze din acuitatea vizuală pe care o mai are – 40% la ochiul drept.

Pe Andrei îl puteți ajuta donând doi Euro prin SMS la numarul 8848 dar și prin plată cu cardul ori prin transfer bancar. Românii din străinătate pot sprijini și ei donând prin PayPal. Banii ajung în Fondul de solidaritate al Campaniei Vreau sa ajut, fond din care sunt sprijiniți Andrei și alți zeci de copii bolnavi.