Trăim în două Românii. Una urbană, cealalta rurală. Doar dacă ne uităm la condițiile din școlile, gradinițele, dispensarele ori bibliotecile noastre, întelegem cu toții despre ce vorbim. Recensământul din 2011 a arătat că peste 245 de MII de români sunt analfabeți. Jumatate sunt la sate. Și nu e greu de explicat de ce. Unii copii trebuie să meargă pe jos până la școală ori gradiniță pentru că nu au microbuz sau transport public. Alții sunt puși să muncească alături de părinți, în defavoarea școlii. Instituțiile de învățământ nu au suficiente cadre didactice și nici materiale de studiu.

România are copii care nu au văzut asfaltul. Niciodată. Copii pentru care marea nu exista nici măcar în vis. Copii care cred că de întuneric scapi doar când răsare soarele. Aceasta NU este România mea. Lupt pentru copiii României! Dacă salvăm un copil, salvăm un sat şi apoi o ţară! (Alessandra Stoicescu, Preşedinte Fundaţia Mereu Aproape)

Cu toate acestea în minte, Fundația Mereu Aproape, în parteneriat cu Fundația Vodafone România, au pornit în 2015 să schimbe lucruri. Și așa, proiectul „Ajută un sat, schimbă o țară!” a început să crească, să facă și să transforme România.

În 2015-2016, proiectul de investiție în mediul rural a fost implementat în 14 județe.

INVESTIŢII: 1.619.769 LEI

BENEFICIARI: 15.054 

VOLUNTARI: 134

ORE VOLUNTARIAT: 6014

dma_2230-1-300x200
Fundaţia Mereu Aproape crede în potenţialul rural, în oamenii din aceste comunităţi care au idei, au energie şi vor să schimbe comunitatea în care trăiesc, dar nu ştiu neapărat de unde să înceapă sau nu găsesc altfel resursele necesare.

Alessandra Stoicescu, Președintele Fundației Mereu Aproape

În 2016-2017, proiectul „Ajută un sat, schimbă o țara!” a ajutat comunități din 8 județe. 

INVESTIȚIE: 1.151.892,77 lei

BENEFICIARI: 6.470

VOLUNTARI: 58

ORE VOLUNTARIAT: 3.871

Împreună…

  • Am renovat şcoli, biblioteci şi dispensare şi le-am dotat cu materiale didactice, aparatură medicală şi tehnologie IT de ultimă generaţie
  • Au fost introduse sisteme de încălzire în şcolile, grădiniţele, bibliotecile sau dispensarele din mediul rural
  • Am introdus sisteme de canalizare a apei potabile şi am construit grupuri sanitare în interiorul şcolilor
  • Am construit parcuri de joacă şi spaţii verzi
  • Am desfăşurat activităţi educative de bază, formale şi non formale, extracurriculare, Şcoala după Şcoală
  • Am asigurat masă caldă, după orele de școală, copiilor proveniţi din familii cu venituri modeste
  • Am asigurat accesul la servicii medicale primare (medicină generală, farmacie şi stomatologie – profilaxie şi tratament).
  • Am înfiinţat ateliere de meşteşuguri în vederea păstrării tradiţiei şi a meşteşugurilor romaneşti.
Ajută-ne să ajutăm!