La Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu modernizarea și dotarea Centrului de recuperare post-Covid sunt în plină desfășurare. Echipamentele medicale au ajuns și au fost preluate de medicii care așteptau cu nerăbdare să înceapă să le folosească. Ei ne-au vorbit și despre interesul foarte mare al oamenilor din toată țara care vor să vină să facă terapie la noul Centru și care deja i-au sunat pentru a afla detalii despre program.

Este vorba despre pacienții care, deși nu mai sunt infectați cu virusul SARS-CoV2, se confruntă cu diferite probleme. „O treime din pacienții care au trecut prin această suferință rămân cu anumite sechele: dificultăți la respirație, tuse, tulburări de ritm cardiac, această oboseală și slăbiciune musculară, dureri ale articulațiilor, inclusiv tulburări de memorie, de atenție”, după cum a explicat Ştefania Ionică, medicul şef al Clinicii de Recuperare de la Runcu.


Acest proiect face posibilă tratarea complexă a pacienților printr-un proces de recuperare care va îmbina componentele medicală, emoțională și recreativă. Deja prima etapă a programului a început să se desfășoare o dată cu primirea, instalarea și folosirea aparaturii medicale.


„Mulţumesc pentru că se întâmplă aceste lucruri şi vă promit că de fiecare dată vom face exact ceea ce promitem. Suntem împreună şi acest Centru devine realitate cu ajutorul vostru şi al partenerului nostru tradiţional, Sika. Nimic nu se poate şi nu se poate îmbunătăţi decât fiind împreună. Împreună şi mereu aproape, rămânem alături de voi!”, a spus Alessandra Stoicescu, Președintele Fundației Mereu Aproape.

Tot datorită acestui proiect, baza de recuperare a spitalului este extinsă cu încă o sală de kinetoterapie pentru a putea trata cât mai mulți pacienți în fiecare zi.


Echipamentele și dispozitivele medicale ajunse la Runcu includ: aparate de recuperare medicală și kinetoterapie, dispozitive pentru antrenarea şi tonifierea musculaturii respiratorii, echipamente pentru creșterea capacității pulmonare, redobândirea forţei musculare, vestă specială pentru mobilizarea secreţiilor bronşice şi favorizarea drenajului şi expectoraţiei, covor rulant şi cicloergometru pentru readaptare şi creşterea toleranţei la efort. La fel de importante sunt combina portabilă pentru electroterapie cu ultrasunet, curenţi electrici, laser, aparatul de terapie cu unde scurte pentru tratamente termice și atermice, magnetodiaflux – aceste aparate ajutând la creşterea mobilităţii şi flexibilităţii articulaţiilor implicate în respiraţie, ameliorarea durerilor articulare sau stimularea musculaturii slăbite. De asemenea, Centrul a fost dotat cu monitoare de funcții vitale, electrocardiograf, analizor Vita PCR, analizor pentru măsurarea oxidului nitric fracțional expirat, pulsoximetre.

Aparatura a fost instalată și este deja folosită de cadrele medicale în sprijinul pacienților care sunt tratați aici. Toate echipamentele au fost rapid puse în funcțiune pentru ca pacienții să și înceapă procedurile medicale și să pășească astfel pe calea spre vindecare după infecția cu SARS-CoV2. „Beneficiile unui astfel de program de recuperare respiratorie sunt: ameliorarea respiraţiei, oboselii, creşterea toleranţei la efort, îmbunătăţirea capacităţii de a efectua activităţile zilnice obişnuite, remiterea anxietăţii, depresiei, îmbunătăţirea statusului mental, reinserţia socio-profesională şi, cel mai important, creşterea calităţii vieţii. Aparatele ne ajută foarte mult să realizăm aceste obiective. Este încurajator că putem să beneficiem de ele la începutul acestui program și să-l putem efectua la parametrii pe care ni-i dorim”, a precizat Ștefania Ionică, șefa Clinicii de Recuperare.


Pe lângă dotarea și modernizarea secției de recuperare, în curtea spitalului vom amenaja o Grădină Terapeutică, un loc pentru recuperare în aer liber, pentru sesiuni Q&A și pentru socializare. Parte integrantă a Grădinii Terapeutice va fi și zona de kinetoterapie outdoor. În plus, spitalul este singurul din România care beneficiază de o salină de suprafață unde pacienții se pot recupera. Medicul Ştefania Ionică a explicat și despre beneficiile acestei terapii: „Particulele acelea de sare, aerosolii, au dimensiuni mai mari sau mai mici. Cele mai mici ajung până la nivelul alveolelor pulmonare, iar cele mai mari, pe bronhii, trahee, căile respiratorii superioare”. Salina are o capacitate de 14 locuri, iar o ședință aici durează până la o oră.

Vom reveni cu noutăți despre fiecare etapă a acestui proiect special destinat sănătății românilor și posibil tot prin generozitatea românilor.