Ce face ca Centrul de recuperare post-Covid de la Runcu să fie un loc special de vindecare nu doar pentru trup, ci și pentru minte și suflet? Rezultatele celor peste 500 de pacienți care deja au ieșit pe poarta spitalului cu o stare bună de sănătate și care au beneficiat de programul de recuperare complex, ce i-a ajutat să scape de sechelele fizice și psihice rămase după infecția cu noul coronavirus. Până acum, echipa medicală multidisciplinară condusă de doctor Ștefania Ionică a tratat pacienți din București și din 15 județe ale țării. Ei au trecut prin programul complet de tratament din cadrul Secției de Recuperare Medicală Respiratorie a Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” de la Runcu, județul Gorj.
Și tot mai mulți pacienți au solicitat programare la Secția de Recuperare, mai ales că Centrul este un loc accesibil tuturor românilor fiind în cadrul unui spital de stat. De aceea, unitatea medicală a pus la dispoziția pacienților atât posibilitatea programării telefonice, cât și online prin intermediul site-ului spitalului – https://spitaltv.ro/Despre_Noi/Programare_online.php. Pentru a putea acoperi numărul tot mai mare de internări, personalul medical a renunţat la sala de conferinţe și a transformat spațiul în zonă de tratament unde specialiştii lucrează cu mai mulţi pacienţi în acelaşi timp.
Toate echipamentele medicale performante cu care Fundaţia Mereu Aproape a dotat Centrul fac posibilă desfășurarea terapiilor în condiții optime și cu rezultatele așteptate de medici. Cele 62 de aparate și dispozitive medicale, cumpărate cu sprijinul partenerului Sika România, sunt utilizate zi de zi cu rezultate vizibile pentru pacienți.
La Runcu, cadrele medicale lucrează cu multă atenție și dedicare cu toți pacienții. În perioada celor 10 zile de internare, fiecare pacient urmează programe de kinetoterapie respiratorie și antrenament progresiv la efort zilnic, câte cinci zile pe săptămână, atât în sala de kinetoterapie, cât și la salon sau în aer liber, în funcție de toleranța individuală la efort. Curele de haloterapie se desfășoară zilnic. 90% dintre pacienții tratați până acum au urmat aceste ședințe, excepție făcând cei imobilizați la pat sau cei cu afecțiuni ce contraindicau salinoterapia. În plus, aproape 300 dintre ei au beneficiat de fizioterapie cu un numar mediu de trei proceduri în fiecare zi, pe toată durata internării. Începând cu luna iunie, toți pacienții sunt evaluați și consiliați psihologic, atât în ședințe individuale cât și în grup.
Despre experiența pe care o trăiesc și cât de bine se simt în urma programului de recuperare ne-au vorbit câțiva dintre pacienți. Cornelia Negru, care a ajuns în spitalul din Gorj după o luptă crâncenă cu boala, ne-a vorbit despre beneficiile componentei de psihoterapie care a contat foarte mult în cazul său: „Psihologul este cel mai împortant. Deja încep să uit nişte lucruri. Mi-a spus ce trebuie să fac, să repet”. Și Gheorghe Ştirbu, după ce a străbătut un drum lung ca să vină la Runcu tocmai din Botoșani, a povestit despre cum a decurs internarea sa : „Am contactat spitalul, m-a programat urgent, am venit aici, mă simt bine. Am fost primit cum aş fi primit de copiii mei, de familie”.
În același timp, lucrările la Grădina Terapeutică au continuat, fiind realizată întreaga infrastructură. A fost pregătit terenul și au fost plantați arbuști, a fost construit foișorul și urmează să fie instalat mobilierul de parc.
Succesul terapiilor făcute este posibil cu ajutorul partenerilor şi al generoșilor care sunt alături de acest proiect. „Știam și simţeam că este nevoie de un astfel de centru de recuperare post-Covid la stat, acolo unde să aibă acces oricine, şi s-a întâmplat o minune, am depăşit visul nostru. Aşa că, alături de partenerul nostru Sika, alături de voi, de autorităţi şi de medici, mergem mai departe. Ne bucură că tot mai mulți oameni simt că le suntem mereu aproape şi că la Runcu e locul lor în care se fac bine”, a spus Alessandra Stoicescu, Președinte Fundația Mereu Aproape.
Perspectiva acestui proiect este una de lungă durată pentru că succesul pe care îl au terapiile post-Covid se va aplica și altor afecțiuni respiratorii. Chiar dacă proiectul se concentrează în prezent pe recuperarea impusă de pandemie, investiția va fi utilizată pentru toți pacienții cu afecțiuni respiratorii și pulmonare care vin la Spitalul din Runcu. Cadrele medicale au priceperea și experiența necesare acestui program complex, iar răspunsul pacienților la tratament confirmă acest lucru. „Cea mai mare bucurie a noastră este atunci când ei ne spun că vor reveni şi când ne întreabă când pot să mai vină”, ne-a mărturisit Dr. Ştefania Ionică, Șef Secție Reabilitare Medicală.