Colectiv

Sfârșitul lui 2015 a venit cu cea mai neagră zi din istoria ultimilor ani. Pe 30 octombrie, un incendiu izbucnit în clubul Colectiv din București avea să ucidă 64 de tineri și să mutileze, fizic și psihic, alte zeci.

Focul a pornit în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, „Mantras of War”, și s-a extins în nici cinci minute. În faza inițială au fost identificate 186 de persoane rănite, din care 146 au fost internate. 26 de persoane au murit  în club și una în drum spre spital. În săptămânile care au urmat, alți 37 de tineri s-au stins în spitale din Romania și din străinătate.

Incendiul din Club Colectiv din 30 octombrie 2015 a fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară de după anul 1989. A depășit ca număr de decese accidentul aviatic de la Balotești din 1995 în care au murit 60 de persoane.

La nici 48 de ore de la tragedie, pe 2 noiembrie 2015, duminica, am organizat, cu sprijinul Intact Media Group, teledonul „Români Împreună”. Cu sprijinul donatorilor, persoane fizice și juridice, am reușit să strângem 1,5 milioane de euro, donații pentru familiile îndoliate, pentru orfani și pentru supraviețuitorii tragediei din club Colectiv.

A doua zi după teledon, am intrat în legătură cu familiile decedaților și ale supraviețuitorilor, cu spitale, ministere și ambasade pentru a oferi ajutor.

Orfanii tragediei din club Colectiv au fost și ei în grija noastră. De Crăciun 2015, fiecare copil orfan a primit sprijin câte 5.000 de lei iar fiecare din cei patru orfani minori ai familiei Ion au beneficiat de un ajutor lunar de 1.000 de lei din partea fundației, timp de 12 luni.

Începând cu ianuarie 2016, am oferit împreună cu Fundația Vodafone România suport financiar pentru cei opt orfani ai tragediei din 30 octombrie 2015, în valoare de 9.000 lei pe an.

Această finanțare va fi acordată până la împlinirea vârstei de 18 ani, condițiile fiind ca ei să urmeze cursurile școlare, să nu aibă absențe nemotivate și să obțină rezultate bune la învățătură.

După incendiu, pacienții internați au fost evaluați și de echipe medicale din străinătate. Pacienții aflați în stare extrem de gravă dar suficient de stabili, au fost transferați în spitale din Belgia, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Germania, Austria și Israel.

Ulterior, pacienți salvați de medicii români au plecat și ei în străinătate pentru operații funcționale și estetice și pentru recuperare.

Știm că pentru toți cei răniți drumul spre mai bine al răniților este lung, foarte lung.

Noi le rămânem alături cu tot sprijinul moral de care suntem capabili.