Teledonul Români Împreună ne-a adus aproape mai mult decât oricând, români din țara întreagă răspunzând apelului nostru de a sprijini cadrele medicale în lupta cu noul coronavirus. Suma strânsă în acest scop cu ajutorul vostru, al donatorilor generoși, este de 4.046.687 EURO. Până la acest moment, Fundația Mereu Aproape a făcut achiziții de echipamente medicale de înaltă performanță și de echipamente de protecție care, în mare parte, au și ajuns și sunt deja folosite în unitățile medicale din toată țara. Campania continuă, iar noi rămânem în strânsă legătură cu specialiști și cadre medicale pentru a răspunde prompt nevoilor. Mulțumim încă o dată pentru extraordinara mobilizare și pentru solidaritatea de care ați dat dovadă!

• 3 unități mobile de terapie intensivă utilate cu paturi și dotate cu monitoare de funcții vitale și console cu injectomate, care pot fi deplasate rapid oriunde pe teritoriul țării pentru a crește capacitatea spitalelor de primă linie în îngrijirea pacienților: valoare totală de 5.259.950 LEI. Aceste unități mobile de terapie intensivă au intrat în patrimoniul Departamentului pentru Situații de Urgență prin partenerul nostru Fundația pentru SMURD. Două dintre unități se află la Timișoara, acolo unde Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă a decis că este extrem de multă nevoie de ele pentru tratarea pacienților cu SARS-COV2. A treia unitate mobilă de terapie intensivă este în curs de instalare în cadrul Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București unde va fi pusă în funcțiune pentru tratarea pacienților Covid-19 în stare critică. Prin aceste unități, România este prima țară din UE care are unități de terapie intensivă pe roți, ceea ce înseamnă că, o dată deplasate acolo unde este nevoie, pot fi folosite imediat. Acesta este un avantaj față de spitalele de campanie care au nevoie de montare și abia apoi pot fi utilizate. Utilitatea acestor unități mobile depășește granițele țării și contextul actual, putând fi, în egală măsură, parte a suportului acordat de țara noastră la nivel internațional, sub egida ResEu;

• 2 stații ATI complet echipate cu 2 console cu câte trei seringi și un infuzomat, 2 sisteme de transfer pliabile pacienți, 2 trolley mobil anestezie, 2 laringoscoape, 2 paturi TI, 2 sisteme de încălzire pacient, 2 aparate de ventilație mecanică și 2 monitoare pentru funcții vitale: valoare totală de 558.277 LEI – una a fost livrată Spitalului Județean de Urgență din Timișoara, cealaltă Spitalului de Boli Infecțioase din Craiova;

• 55 de ventilatoare invazive de înaltă performanță distribuite secțiilor de Anestezie Terapie Intensivă și spitalelor de boli infecțioase: valoare totală de 6.419.687 LEI – sunt în curs de livrare pe măsură ce aparatura ajunge în țară;

• 3 incubatoare hibrid de terapie intensivă neonatală: valoare totală de 376.992 LEI – au fost oferite Maternității Odobescu din Timișoara, Secției de Neonatologie a Spitalului Universitar București și Clinicii II Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstretică Ginecologie Cuza Vodă Iași;

• 2 ventilatoare neonatale: în valoare totală de 335.104 LEI – au fost donate unul Maternității Polizu din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” și celălalt Secției de Neonatologie a Spitalului Universitar București;

• 4 generatoare medicale de ozon: în valoare de 144.900 LEI – 2 bucăți au fost oferite Clinicii ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență Pius Brînzeu Timișoara și 2 bucăți Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof.Dr. C.C. Iliescu” Bucureşti;

• Echipamente de protecție achiziționate: 300.000 de măști de protecție în trei straturi, 100.000 de măști de protecție în două straturi, 250.000 de halate de unică folosință și 20.000 de combinezoane de unică folosință, în valoare de 4.049.909 LEI –  au fost livrate integral către unitățile medicale din toată țara. În total 53 de spitale, servicii de ambulanță, asociații de medici de familie, centre de permanență din întreaga țară au beneficiat de materialele de protecție

• Teste Covid-19 și dispozitive de laborator, în valoare de 458.722 LEI: dispozitive și reactivi, 30 de kit-uri teste Covid-19, trusă de reactivi și secvențiere coronavirus – au ajuns la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București, respectiv kit secvențiere coronavirus – a ajuns la Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau” al Academiei Române;

• Mobilier medical constând în 23 de paturi de spital cu 23 de saltele: în valoare de 45.540 LEI – au fost donate Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.
*Valorile inițiale au suferit modificări pentru că achizițiile făcute în perioada 15 mai – 31 august 2020 au fost scutite de taxe conform directivelor europene și deciziilor guvernului României.