În sala luminată de soarele ce străbate acoperișul de sticlă, se aude zumzetul copiilor cu inimi salvate. Micuții au venit însoțiți de părinți, din toate colțurile țării, la întâlnirea de suflet cu salvatorii lor, medici care i-au operat pro bono anul trecut și le-au dat o nouă șansă la viață. Au fost prezenți nouă dintre copii, însă numărul lor este mult mai mare. Au fost salvați 23 de micuți, iar mulți alții, majoritatea bebeluși, urmează să fie operați la finalul lunii februarie într-o nouă etapă a campaniei umanitare inițiată de Prof. Dr. Victor Costache și susținută de Fundația Mereu Aproape. 

 

A trecut un an de când zeci de copii cu grave malformații cardiace au fost supuși operațiilor salvatoare pe cord, intervențiile fiind făcute pro bono de o echipă multidisciplinară de medici, din Marea Britanie, Germania şi din România, cu sprijinul Fundației Mereu Aproape. Intervențiile s-au desfășurat în cadrul a patru misiuni umanitare, un vis împlinit al Prof. Dr. Victor Costache (foto), care și-a dorit ca România să le ofere copiilor aceeași șansă la viață ca și alte state, membre ale Uniunii Europene.

„Pentru mine inima este cea mai gingașă, cea mai delicată, cea mai extraordinară parte a corpului, pe care o putem repara.“, spune Prof. Dr. Costache, care a interacționat continuu la eveniment cu micuții și părinții lor.

„Vă rog, luați o turdă dulce, domnul doctor!”, îi spune Filip Iaroș profesorului Costache, în timp ce întinde coșulețul cu rânduri de turte dulci, frumos ambatate. „Tu le-ai făcut?“, întreabă medicul, luând una dintre surprizele dulci. „Filip a insistat să vă facă o surpriză“, adaugă tatăl băiatului. Au venit împreună de la Timișoara la București.

Filip Iaroș (foto) s-a născut cu o malformație cardiacă, pe care a dus-o pe picioare până la 14 ani. O valvă malformată, care nu se închidea și nu deschidea. Trebuia schimbată, iar operația pe cord deschis era singura soluție. Acum, datorită măiestriei medicilor, este bine.

Imediat lângă ei este Livia Rotar, mama micuțului Alex Rotar (foto). Au venit la întâlnirea cu medicii tocmai de la Suceava, dar distanța parcă nici nu mai contează când apropierea sufletească și recunoștința sunt atât de însemnate. Alex se născuse cu grave malformații cardio care l-au făcut dependent de masca de oxigen și care îi transformase pielea albă ca laptele în mov aproape indigo. Bebelușul avea la doar trei luni nevoie urgentă de o operație complexă, iar eroii cu mâini pricepute și oamenii cu suflet mare care au ajutat financiar i-au salvat viața. La vârsta de un an, Alex este un copil liniștit și crește ocrotit cu multă iubire.

Într-o atmosferă de basm, în sala amenajată cu baloane în culori pastel de către Fundația Mereu Aproape, poveștile emoționante ale copilașilor care au primit o nouă șansă la viață datorită generozității umane au curs molcom, printre lacrimile de fericire și recunoștință ale părinților.

Micuța Antonia Ivan a fost operată la jumătatea lunii noiembrie 2023, în cel mai recent val de operații pe inimă. Fetița fusese diagnosticată cu defect septal ventricular (DSV) semnificativ ca dimensiune, între 4-6mm. Chirurgia cardiacă infantilă este un domeniu extrem de deficitar în România, iar astfel de intervenții au loc foarte rar. De aceea, această campanie umanitară este cu atât mai importantă.

Foto de la stânga la dreapta: Dr. Doris Andronescu, director general SANADOR, Alessandra Stoicescu, președinte Fundația Mereu Aproape și Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR alături de micuța Antonia, care a împlinit un an pe 21 februarie, la o zi după eveniment.

Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR, a spus că „La fiecare revedere cu micuții operați de noi, găsesc nu doar satisfacție profesională, ci și o bucurie profundă în capacitatea de a face o diferență în viețile lor și ale familiilor lor. Colaborarea cu echipele internaționale pentru vindecarea acestor copii reprezintă o sursă valoroasă de cunoaștere și experiență. De asemenea, suntem mândri de dotările moderne și avansate care ne permit să oferim tratamente de ultimă generație și să fim în pas cu cele mai recente tehnologii medicale”.

Alessandra Stoicescu, preşedinte Fundaţia Mereu Aproape, le-a mulțumit celor care au donat și au făcut posibilă această întânire. „Vedem, de fapt, ce înseamnă donaţia pe care o facem la 8848, faptul că ne dăm mâna şi suntem împreună, înseamnă că aceşti copii pot să meargă, pot să facă sport şi li se schimbe viaţa. Că trăiesc! Trăiesc pentru că ne-am dat mâna şi asta e magic.

Anual sunt peste 1.000 de nou-născuți în România cu malformații cardiace. Mulți dintre ei ar avea nevoie de operații care înainte nu se puteau face, dar acum sunt posibile datorită echipei dedicate de medici și oamenilor cu suflet mare care au înțeles să doneze pentru acești copii. Și pentru asta mă înclin și vă rog să continuăm să-i ajutăm”, a adăugat ea.

Misiunile umanitare vor continua și în acest an. La finalul lunii februarie alți copii, majoritatea bebeluși, vor fi operați pe cord deschis.  Echipele medicale complexe, compuse din chirurgi cardiovasculari, medici anesteziști și de terapie intensivă, cardiologi, perfuzioniști și asistenți medicali specializați, din România și din străinătate, vor efectua operațiile pro bono. Este însă nevoie de fonduri pentru a acoperi tratamentele și consumabilele din timpul operației și apoi din ATI.

Copilașii au nevoie de generozitatea dumneavoastră și fiecare sprijin este esențial. Donează în Campania „Vreau să ajut” 2 euro prin SMS la numărul 8848! Românii din străinătate pot contribui prin plata cu cardul sau prin Paypal. Orice sumă contează!

Conturi Fundația Mereu Aproape

CIF 18212553:

Cont in lei: RO86BTRL000AJUTEU8848RON

Cont in Euro: RO32BTRL000AJUTEU8848EUR

Cod SWIFT: BTRLRO22

Eva Melissa Modă (foto) a fost diagnosticată cu defect septal interatrial, stenoză semnificativă de valvă pulmonară și regurgitare tricuspidiană minimă. Micuța a fost operată pe cord deschis, iar recuperarea ei a fost rapidă. În prezent, starea fetiței este ca a oricărui alt copil sănătos de vârsta ei.

Silviu Gramada (foto) a fost operat pe cord deschis și are un implant medical. Diagnosticul lui era unul lung și greu: insuficiență cardiacă, DSV, anevrism sept interventricular, insuficiență aortică ș.a.. Băiețelul și părinții lui au așteptat zece ani până să găsească o soluție medicală salvatoare în România. După intervenție, Silviu se simte bine, spre foarte bine. Operația l-a scăpat de tratament și îi este recomandat să facă sport, ceea ce îl bucură extraordinar, însă treptat, fără exces, adaptat după sfatul medicului cardiolog.

Inimosul a fost și el la eveniment alături de copii. Ursulețul, noua mascotă a Fundației Mereu Aproape, a adunat în jurul lui zâmbetele micuților și o atmosferă plină de bucurie și entuziasm. Copiii au fost încântați și l-au strâns tare, tare, la piept.