Prima lună a primăverii a însemnat debutul unora dintre proiectele majore ale Fundației Mereu Aproape din acest an și, așa cum v-am obișnuit deja, bucurie pentru copiii de care avem grijă, curajoșii noștri care au trecut cu bine prin momentele dificile din viața lor. Vă aducem multe vești bune, cu recunoștință pentru generozitatea voastră și a partenerilor care ne sunt alături nu doar cu toată încrederea, dar și cu implicarea sufletească fără de care succesul niciunui proiect nu ar fi posibil.
Venim în sprijinul a mii de români care, chiar dacă au depășit boala și au scăpat de infecția cu SARS-CoV2, încă luptă cu efectele post-Covid. Fie că au probleme respiratorii, dureri musculare, dureri articulare, astenie fizică sau depresie, trupul și sufletul le-au fost afectate de virus. Împreună cu prietenii noștri de la Sika România, investim în primul Centru complet de recuperare post-Covid la Runcu, în județul Gorj, la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”. Aflat în mijlocul naturii, la 780 de metri altitudine, spitalul este un loc special, iar echipa de medici de aici – una cu experiență și foarte dedicată. Am început deja modernizarea Compartimentului de Recuperare Medicală Respiratorie și Kinetoterapie cu aparatură medicală performantă pe care am cumpărat-o și care va ajunge la Runcu în prima jumătate a lunii aprilie. Este doar primul val de aparatură, în curând va mai fi un altul. La Runcu, pacienții se vor bucura de un proces de recuperare complex, care va îmbina componentele medicală, emoțională și recreativă, mai exact vor beneficia de programe de recuperare medicală fizică și respiratorie în interior și în aer liber, de programe de recuperare psihologică, de haloterapie în salina de suprafață găzduită de spital, precum și de programe de kinetoterapie outdoor și recreere desfășurate în Grădina Terapeutică pe are o vom amenaja imediat ce vremea de munte ne va da voie.
Cu multe emoții a fost luna martie pentru micuții sprijiniți în campania Vreau să Ajut, iar noi le-am trăit alături de ei. La doar trei ani, Efe Abduraman a fost operat în Statele Unite. Rizotomia dorsală selectivă (SDR) a durat trei ore și jumătate, dar voiosul băiețel și-a revenit repede și a făcut progrese foarte mari. Deja reușește să își susțină singur echilibrul, să meargă pe bicicleta medicală și să se sprijine cu mânuțele pe mânerele cadrului. Doctorul Park a fost extrem de mulțumit de evoluția lui Efe după operație și preconizează că băiețelul va putea să meargă independent în maximum doi ani.
Ivona Micheten a primit o bucățică din ficatul mamei ei. După două luni și jumătate petrecute în Italia în grija medicilor de acolo, fetița a trecut cu bine prin transplantul hepatic cu prelevarea de ficat de la mămica ei. După externare, Ivona și părinții ei vor rămâne în Italia cel puțin două luni pentru monitorizare medicală de specialitate post transplant. Fetița a avut parte de multe peripeții în această perioadă. Înainte de operație, Ivona a învățat să meargă dar și-a luxat piciorul stâng de două ori din cauza fragilității oaselor. Cuvintele tatălui Ivonei, Cezar Micheten, exprimă cel mai bine trăirile familiei: „Ușor-ușor iese soarele și în viața noastră. Ivona și Adriana, mama ei, sunt amândouă bine după transplant. 24 Martie 2021 – ziua în care a avut loc transplantul de ficat – este a doua zi de naștere a Ivonei, s-a născut a doua oară, iar noi o vom sărbători mereu. (…) Încă o dată, vă mulțumim enorm pentru ajutor, le mulțumim din suflet tuturor care au trimis un gând bun către noi și au donat!”
Și Eva Maria Sfatcău a trecut prin transplantul de ficat, tot în Italia. Fetița se simte bine, la fel și tatăl ei, Andrei, care a fost donator pentru ea. Eva mai rămâne la Palermo două-trei luni pentru controalele medicale obligatorii post transplant. Eva a fost al 2500-lea pacient pediatru care a făcut transplant la ISMETT, Institutul Mediteranean pentru Transplant și Terapii Specializate Avansate, motiv pentru care presa italiană i-a luat interviu tatălui Evei cu ocazia Zilei Internaționale a Tatălui.
Ajutorul vostru a fost neprețuit și pentru Elena Cismaru, fetița de 9 ani a cărei operație complicată a scăpat-o de durerile greu de suportat și de efortul imens făcut la fiecare gură de aer pe care o inspira. Operația pentru corecția cifozei congenitale, a picioarelor deformate și a scoliozei dorsolombare cu unghi Cobb a durat 12 ore și a avut rezultatele dorite. Elena are spatele drept după operație și perspective pentru o copilărie fără senzația grea de sufocare. Ea a urmat și un program intensiv de kinetoterapie timp de două săptămâni după operație. Chiar dacă Elena nu poate merge din cauza faptului că, imediat după naștere trebuia operată însă acest lucru nu s-a întâmplat, mama ei, Irina Cismaru are inima plină de bucurie pentru progresul mare din viața Elenei: „Astăzi încă nu ne trezim din acest vis frumos. Nu vom putea să vă mulțumim în toată viața noastră pentru binele pe care ni l-ați făcut. Fetița noastră râde din nou, este fericită și sănătoasă. Elena și noi, familia Cismaru din Vulcan, județul Hunedoara, vă mulțumim din inimă pentru că existați și ne-ați schimbat viața!”
Diagnosticată cu amiotrofie spinală și scolioză toraco-lombară severă, Irina State a avut nevoie de operație urgentă pentru corecția curburii coloanei vertebrale. Intervenția a fost una foarte riscantă, însă medicii de la Spitalul Gomoiu au operat-o cu succes: coloana ei a fost îndreptată foarte mult. Acum Irina stă singură în șezut mai bine de jumătate de oră pe zi, poate respira corect și nu mai are dureri. „În primul rând, le mulțumim tuturor celor care au fost alături de Irinuca și au donat la Fundația Mereu Aproape pentru ea. Datorită lor, Irinuca este astăzi o altă persoană – o altă Irinuca, fericită, dar cu aceleași mofturi!”, ne-a transmis cu zâmbetul pe buze mama Irinei, Geta State.
Ajutată din Fondul General al campaniei medicale, Raisa Neagu a avut nevoie de tratament cu imunoglobuline pentru îmbunătățirea stării de sănătate cauzate de sindromul Aicardi Goutieres, o afecțiune rară. Fetița de aproape patru anișori face tratament timp de trei luni, câte o săptămână pe lună, cu imunoglobuline și are deja rezultate medicale bune, putând să facă mișcări cu mânuțele. Încântarea părinților este și bucuria noastră, a celor care le suntem alături: „Raisa are îmbunătățiri vizibile: este vioaie, este fericită, râde și răspunde la kinetoterapie și ergoterapie. Înțelege tot ce vorbesc cu ea, dar nu poate vorbi, însă îmi aude glasul și asta îmi bucură inima și îmi dă puterea de a lupta în continuare pentru ea”, ne-a mărturisit mama Raisei, Ana Maria Badea.
La aproape nouă ani, David Martac are deja un parcurs medical greu ce adună un șir lung de operații. Băiatul suferă de neurofibromatoză tip I, o tulburare genetică ce perturbă creșterea celulelor sistemului nervos și duce la formarea de tumori. A trecut acum prin cea de-a noua operație făcută pentru curățarea neurofibromului care i-a afectat nu doar fruntea, ci și ochiul, vederea și s-a extins și spre nas. David urmează să înceapă tratamentul Kosellugo pentru neurofibromatoză. Un tratament costisitor, neinclus deocamdată în listele de medicamente din România. Mama, Florentina Martac, ne-a povestit despre stările băiețelului: „David este bine după operație, deși a fost o intervenție foarte grea. El este un luptător convins, chiar dacă atunci când ajungem acasă uneori îl apucă plânsul. Ne bucurăm de reușita operației și așteptăm cu nerăbdare să începem tratamentul pentru neurofibromatoză. Vă mulțumim din suflet pentru că ne sunteți alături, ne sprijiniți și ne încurajați de fiecare dată!”
Tot pentru sănătatea copiilor și în sprijinul sistemului sanitar din România, începem un nou proiect important al acestui an: renovarea ambulatoriului de la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București, acolo unde se realizează peste 60.000 de consultații medicale anual și unde mii de copii ajung din toată țara pentru consultații. Ambulatoriul are nevoie de o nouă viață, iar noi i-o vom da prin acest proiect de investiție în sănătate care include renovarea și recompartimentarea spațiului, echiparea cu aparatură medicală modernă, dotarea cu mobilier și amenajarea spațiului.
Tinerii sportivi susținuți prin campania Ajut eu ne bucură și ei cu vești minunate despre succesul pe care îl au. Dana Govoreanu a participat la Campionatul Național de Probe Combinate la Atletism și a câștigat titlul de campioană națională de juniori I la pentatlon. Ea a susținut cinci probe: 60 metri garduri, săritura în lungime, aruncarea greutății, săritura în înălțime și cursa de 800 de metri. Au fost probe istovitoare, însă sportiva noastră a obținut cea mai mare performanță din cariera sa de până acum. „Se spune că e atletul complet cel care face probe combinate. Mă bucură rezultatul obținut de Dana! Ne pregătim pentru sezonul de vară, care ar trebui să înceapă undeva la sfârșitul lunii aprilie. Bineînțeles, ne dorim să realizăm baremurile pentru campionatele internaționale”, a spus Alina Borța, antrenoarea Danei.
Și Mihnea Harasim, ciclistul de performanță, continuă cu ambiție și dăruire pregătirea pentru Campionatele Mondiale de Pistă la care va participa în curând, la Cairo.
Sunt multe și sunt doar o parte dintre poveștile frumoase pe care le-am trăit împreună în luna martie și despre care am așteptat cu nerăbdare să vă aducem noutăți.
Toate realizările au fost posibile datorită sprijinului vostru pe care contăm în continuare! Orice SMS trimis la numărul 8848 va contribui la fondul de solidaritate al campaniei „Vreau să Ajut” din care vor fi sprijinite financiar atât cazurile medicale vizibile pe posturile TV ale Intact Media Group, pe site-ul FMA, pe Facebook, dar și cele nemediatizate. Numărul de SMS 8848 este dat de operatorii de telefonie mobilă Telekom Romania Mobile, Vodafone Romania, Orange și DigiMobil campaniei „Vreau să Ajut” și NU are recurență, iar valoarea unui sms este de 2 euro.
Ne puteți susține proiectele prin donații folosind variantele din meniul AJUTĂ ȘI TU! de pe site-ul nostru https://fundatiamereuaproape.ro/
Puteți lua legătura cu noi la adresa de mail office@fundatiamereuaproape.ro sau telefonic, la numerele: 021.527.19.94, 021.527.19.95, 021.527.19.96. Suntem aici să ajutăm împreună!