Mic de-l poți ține în două palme, Alex este un bebeluș de trei luni care vrea să trăiască în ciuda inimii sale extrem de bolnave. Copilul s-a născut cu grave malformații cardio care l-au făcut dependent de masca de oxigen și care îi transformă pielea albă ca laptele în mov aproape indigo. Bebelușul are nevoie urgentă de o operație complexă pe care o poate face chiar săptămâna viitoare. Pentru asta vă rugăm să îi întindem împreună o mână de ajutor donând pentru Alex câte doi euro la numărul de SMS 8848!

 

Alex are trei luni si puțin peste patru kilograme și jumătate. Ar trebui să aibă șase, dar inima lui mică și bolnavă nu-l lasă să se hrănească suficient, nici să doarmă liniștit și nici să respire bine.

 

Pentru Alex, momentele de somn sunt cele mai bune, chiar daca nu mereu a fost așa. Primele două luni de viață au fost crunte pentru bebeluș și părinți deopotrivă.

“Avea probleme cu respirația, s-a învinețit. Și din cauza faptului că e prematur face apnee în somn, nu respiră câteva secunde, iar îi scade saturația”, spune Livia Rotar, mama micuțului Alex.

“Au fost seri în care n-am dormit nici eu, nici tatăl lui, nici altul pentru că a avut o perioadă în care se-neca”, a adăugat ea.

 

Grijile, durerea și lupta Liviei și ale lui Alexandru Rotar, tatăl lui Alex, au început cu mult înainte de venirea pe lume a bebelușului lor. La ecografia de morfologie fetală, viitori părinți au aflat că fătul are un defect septal ventricular. Ecografia de după naștere a venit cu detalii și mai sumbre.

Are defect septal ventricular larg și defect septal atrial.  Am fost un pic șocați, șocați, speriați, nu știam… Și greu de acceptat”, povestește mama micuțului.

 

Șocați de detaliile medicale, Livia și Alexandru abia de au reușit să proceseze informațiile. Erau deja stresați de dinainte de nașterea lui Alex.

“Multă lume spunea că să renunțăm la el pentru că o să fie destul de greu da…, ca mamă, nu poți! Asta o fost și prima intrebare a doctoriței de la Suceava, de la Morfologie: vreți să păstrați copilul?”, își amintește Livia Rotar. “Nu poți să întrebi o mamă care și-l dorește foarte mult dacă îl păstrezi sau nu. Nu are suflet persoana respectivă, asta am simțit. Adică nu ai cum să întrebi o mamă dacă îți păstrezi copilul sau nu. Nu mi se pare că ar trebui să renunți la el doar că are o problemă”, a adăugat ea.

 

Livia și Alexandru nu au renunțat la micul Alex. L-au așteptat cu iubire și de când l-au ținut prima dată în brațe fac tot ce pot ca băiețelul lor bolnav și dependent de oxigenul de la concentrator să rezite până la operație.

Aș da orice numai să știu că e bine. Că poate să respire normal, să nu mai aibă nevoie de oxigen”, spune mama lui.

 

Alex poate fi operat săptămâna viitoare de echipa medicală britanico-română care acum trei luni a mai reparat șapte inimi de copii. Ca și atunci, medicii vor opera și de această dată pro bono în sălile spitalului Sanador, dar părinții micilor pacienți trebuie să acopere consumabilele din sala de chirurgie precum și tratamentele și spitalizarea în ATI.

 

Pentru însănătoșirea inimii bebelușului Alex puteți contribui la fondul de solidaritate al Campaniei Vreau să ajut donand prin SMS la numarul 8848, prin plată cu cardul sau prin transfer bancar. Românii din străinătate pot sprijini și ei donând prin PayPal.