Când ne-au contactat tinerii de la Colegiul Național „Sf. Sava”, cu idei și mult entuziasm, am răspuns imediat inițiativei lor. A fost ca o gură de aer proaspăt pentru noi, cufundați deja de un an în proiectele dedicate acestei perioade marcate de pandemie. Ne-a încântat însuflețirea lor și faptul că acest context mai puțin prietenos nu i-a împiedicat să creeze și să se mobilizeze pentru a ajuta copii și tineri pe care lipsurile materiale nu îi lasă, de multe ori, să își continue studiile.

Bianca, Rareș și Eva sunt entuziaștii cu simț de răspundere și generozitate din plin, care reprezintă ONG-ul Interact Sfântul Sava – Curtea Veche, aflat sub mentoratul Rotary International și care au organizat acest eveniment caritabil. Conceptul lor de eveniment s-a pliat pe contextul pandemic, propunându-le colegilor și prietenilor participanți, elevi de la mai multe licee din București, să călătorească prin diferite țări din lume într-un mod inedit.

Reuniți într-un număr restrâns, conform cu restricțiile în vigoare, într-un spațiu deschis și ofertant pentru creativitate și bună dispoziție, cei 40 de tineri au lucrat în echipe și au parcurs etapele evenimentului. Și au reușit să aducă țările aproape de ei printr-un proiect special de creație. 

Mai întâi au decorat măști de protecție de tip KN95, folosind markere textile, carioci și alte materiale, cu simboluri reprezentative pentru diferitele state și culturi. Apoi au aflat lucruri noi și s-au distrat trecând printr-un concurs de cultură generală despre aceste țări.

Mărturisirile participanților, după momentele petrecute la eveniment, vorbesc despre bucuria lor de a pune umărul și de a face fapte bune, dar și de a capta permanent informații noi: „Un proiect super! M-am distrat, a fost interactiv, am învățat multe lucruri și mi-am făcut prieteni noi.”, „Un proiect foarte interesant, educativ și fun! Ne-am distrat de minune!”, „A fost o experiență care mi-a făcut mare plăcere, realizând ceva, distrându-mă alături de prieteni, cunoscând persoane noi și îmbogățindu-mi cultura generală, aflând curiozități de peste tot din jurul lumii. În plus, organizatorii au fost extrem de implicați, prietenoși și deschiși.” Au fost și alți colegi ai lor care, deși nu au putut să participe la eveniment, au susținut cauza acestuia.

Pentru noi a fost o bucurie colaborarea cu tineri ca ei, inteligenți, curioși și generoși, care au propriile pasiuni, dar care se gândesc și la cei care nu și le pot dezvolta pe ale lor. Liceenii au donat banii strânși de ei la eveniment pentru copiii de care are grijă Fundația Mereu Aproape în campania „Schimbă o viață”. Ajutorul venit va aduce multe zâmbete pe chipurile fericite ale copiilor care vor fi cu un pas mai aproape de visul lor.

Așteptăm cu nerăbdare următorul proiect alături de ei, tinerii care își deschid mintea și sufletul pentru alți tineri și copii, mai puțin norocoși, și vin cu idei proaspete și cu implicare. Împreună cu ei, dar și cu alți români generoși, știm că putem face oricând gesturi prin care vom aduce bine în viața cât mai multor copii și familii din medii defavorizate.