La aproape șase ani, Luca are două visuri. Unul să poată face singur primul pas din viața sa, al doilea, să se facă judecător. Exact în această ordine. Și dacă pentru meseria de împărțitor al dreptății mai are răgaz, pentru mersul de unul singur cronometrul a început numărătoarea inversă. Puștiul trebuie să ajungă repede în Statele Unite, la cele două operații necesare unei vieți independente. Căci Luca suferă de paralizie cerebrală. “Luca a apărut pe lume prematur, la vârsta de 30 de săptămâni. Cu probleme respiratorii pentru care a stat la incubator trei săptămâni.”, povestește Carmen Trotea, mama băiețelului.
Așa încep mai toate strigătele de ajutor în cazul copiilor care suferă de parazilie cerebrală. Naștere prematură, lipsă de oxigen, primele săptămâni de la externare aparent normale și apoi, calvarul. Luca nu face nici el excepție. La o lună de la ieșire din spital, avea deja diagnosticul de dipareză spastivă severă și perpectiva unei vieți în scaun cu rotile. Doar munca zilnică la ședinte de kinetoterapie a făcut ca puștiul să poată păși chinuit, cu sprijin.
Luca nu are în memoria creierului lui o imagine în care el merge. El numai prin repetiție poate să ajungă la acest nivel unde se chinuie să nimerească trepte și el, în primul rând, luptă împotriva spasticității, împotriva încordării, să-și dobândească un echilibru, să învețe pas cu pas cum trebuie să pășească, cum trebuie să urce, unde trebuie să pună piciorul. Mersul pe care noi îl considerăm normal, pentru Luca înseamnă muncă și dureri”, spune  mama băiatului.

Cu toate acestea, Luca are o șansă reală de a merge și de a se juca cu Medeea, sora lui mai mare care îl încurajează permanent: “E ambițios, curajos și prietenos, este un copil special și înțelegător. De-abia aștept să poată merge și să alergăm împreună”.
Luca este unul dintre sutele de copii români cu paralizie cerebrală. Și pentru el și pentru ceilalți, țara în care s-au născut poate oferi deocamdată doar terapii care să le aline durerile, să îi ajute cu flexibilitatea și postura. România nu are un specialist care să-i opereze și să le ofere o viață îmbunătățită spectaculos. De aceea Luca trebuie să zboare și el până în Statele Unite, la Spitalul de Copii Saint Louis pentru două operații, la coloană și la picioare. Puștiul știe ce va fi acolo și o imagine cu el însuși îi însuflețește privirea: ”Operația o să fie bine, sper, dar nu știu sigur. Cred că o să fie bine după ce mă ridic din pat să văd dacă pot să fac un pas singur.”
Primul pas singur la care visează Luca are un preț descurajant: “Transportul, cazarea și intervențiile chirurgicale se ridică la suma de aproximativ 60 de mii de euro. În America avem posibilitatea să-l ajutăm pe Luca să aibă o viață bună pe mai târziu. Am ajuns să apelăm la dumneavoastră să ne sprijiniți, caci fără ajutor nu cred că ar fi posibilă această călătorie.”, declară mama.

Pentru visul lui Luca, pentru chinul și speranțele părinților lui, haideți să ajutăm, din nou, împreună! Puteti contribui la fondul de solidaritate al Campaniei “Vreau sa ajut” donand doi euro prin SMS la numarul 8848, numar pus la dispozitie de Orange, Telekom Romania Mobile si Vodafone pentru Campania “Vreau sa ajut”. Sau, sunand la numerele afisate pe ecran, din reteaua Telekom, reteaua de telefonie fixa. Aceste numere sunt alocate gratuit Campaniei Vreau sa Ajut. Puteti dona trei, cinci sau zece euro. Din fondul de solidaritate al campaniei il putem ajuta pe Luca dar si pe alti copii. Puteti dona si nominal in conturile Fundatiei Mereu Aproape, deschise la BRD, in lei si in euro. Romanii din strainatate pot contribui online sau prin paypal mentionind numele Luca. Orice suma conteaza!
SMS LA 8848
Suma alocata cauzei este de 2 Euro.
Nu se percepe TVA pentru donatiile de pe abonament.
In retelele Telekom Romania Mobile si Orange, pentru cartelele preplatite, TVA-ul a fost retinut la achizitionarea creditului.
Pentru donatiile de pe cartele preplatite, in reteaua Vodafone utilizatorii nu platesc TVA.
APELURI ÎN RETEAUA DE TELEOFONIE FIXA