Măriuța a trecut în urmă cu un an prin ceva ce niciun copil nu ar trebui să treacă, o operație complicată, pe cord deschis. La vârsta de doar un an și două luni, inima fetiței avea două găuri mari care nu se puteau închide prin tratament medicamentos. A fost nevoie de o intervenție chirugicală complexă și scumpă. Medicii le spuseseră părinților că fără operație speranța de viață a fetiței este de maxim patru, poate cinci ani.

La începutul lui februarie 2023, Maria a fost operată de o echipă de medici veniți la București din Marea Britanie pentru a ajuta mai mulți copii români cu inimi bolnave. Micii pacienți au fost operați pro bono de către o echipă dedicată de chirurgi cardiovasculari, medici anesteziști și de terapie intensivă, cardiologi perfuzioniști și asistenți medicali specializați din Anglia și Irlanda de Nord, coordonată de dr. Șerban Stoica, chirurg cardiovascular de origine română, medic primar la Spitalul Universitar din Bristol.

Acestora li s-a alăturat echipa Centrului de excelenţă în chirurgia cardiovasculară condusă de prof. dr. Victor Costache, directorul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la spitalul SANADOR, clinică ce a pus la dispoziție gratuit sălile sale de operație.

Copiii au avut, de asemenea, nevoie de ajutor financiar pentru tratamentele și consumabilele medicale vitale din timpul operației și apoi din ATI. Datorită generozității oamenilor care au donat în Campania „Vreau să ajut” a Fundației Mereu Aproape grija financiară a părinților a fost înlăturată.

Post-operatoriu, Măriuța a avut un parcurs extraordinar

Tatăl Măriuței, Dumitru Monoran, povestește că „Înainte de intervenție avea piciorușele foarte reci pentru că nu îi funcționa bine circulația sângelui. Nu accepta mâncare și nu lua deloc în greutate. Cântărea 6 kg și 300 de grame la 11 luni. Imediat după operație circulația a început să își facă treaba în partea inferioară a corpului și Măriuța s-a recuperat foarte repede. La două zile de la operație fetița noastră mânca, se uita la desene. Așa ceva n-am crezut că se poate întâmpla! Ca și cum n-ar fi fost operată. La vârsta de doi ani și două luni are 13 kg și mănâncă foarte bine. Se simte extraordinar.”

După șase luni n-a mai fost nevoie de niciun tratament

„Am fost la control din trei în trei luni până în urmă cu șase luni, la doamna doctor Georgiana Rus, la Iași, la Pediatrie, când ne-a oprit orice fel de tratament. Măriuța nu ma ia niciun medicament pentru inimioară, doamna doctor zicea că așa ceva nu a mai văzut. Era ca și cum s-ar fi născut perfectă. Așa de bine a decurs operația! Noi ne gândeam că toată viața o să depindă de unele medicamente. Domnii doctori au făcut o treabă extraordinară. Vom merge la următorul control la Iași unde ne ducem din șase în șase luni și mai ținem legătura cu niște doamne de la spitalul SANADOR din București”, spune tatăl micuței.

Măriuței au început să îi crească dințișorii, mănâncă ce îi place și se uită la desene animate.

„Are desenele preferate cu prietena ei cea mai bună, Masha. Când o are pe Masha nu îi mai trebuie nimic. Când este supărată spune mam, mam. Când este bucuroasă bârâie din buzuță cu limbuța.”

Cu inima reparată, Măriuța continuă să crească, își manifestă bucuria și personalitatea. Tatăl micuței spune că „Fetița încă refuză să meargă în picioare. Stă în șezut și merge de-a bușilea, pe burtă. Copiii cu sindrom Down au tendoanele foarte lungi, la fel mușchii. Este un sindrom al iubirii, dar și al încăpățânării. Este foarte reticentă la lucrurile noi, la gusturile noi. Nu pipăie, nu acceptă. Fetița asta nu a băut apă până recent când a răcit și a făcut febră 40. Atunci a început să bea apă. Până atunci nu gusta. Lua apă în gură și o scuipa. Se hidrata din iaurt și din hrană. Îi pisăm cărniță, ou, paste, cartofi și punem în blender cu un anumit tip de iaurt. Mai pisăm măr cu biscuite. Iar un dulce care îi place este banana cu biscuiți pisați. Atât. În rest nu acceptă lapte praf, nu biberon, dar e dolofană.”

E ceva ce nu credeam că se poate întâmpla vreodată

„Ea este al șaptelea copil pe care îl avem eu și soția. Nu știu cum să vă spun, din punctul de vedere al faptului că are sindromul Down, cred că dacă mai aveam încă zece copii sănătoși nu știu dacă eram la fel de bucuros cum sunt că mi-a dat Bunul Dumnezeu fetița asta. Atât îi de plăcută și de frumoasă. Îi deosebită. Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că s-a putut face această operație. Toți cei implicați au fost oameni extraordinari. De la doctorii care au venit din străinătate la asistente, la infirmiere. Și ce bine s-a prins operația, că nu se vede nicio cicatrice. E ceva ce nu credeam că se poate întâmpla vreodată!”

Speranță în Dumnezeu și în umanitate

Sfatul domnului Monoran pentru alți părinți care trec prin clipe grele cu copiii lor este să aibă „Încredere în Bunul Dumnezeu! Cu încredere în oameni aproape orice lucru se poate rezolva. Prin Fundația Mereu Aproape am văzut că există umanitate și oamenii au dragoste față de aproape. Dezamăgirea, frica, toate vin în viața omului, dar cu încredere în Bunul Dumnezeu toate lucrurile se rezolvă.”

Alți micuți cu probleme grave ca Măriuța vor fi operați în mai puțin de o lună de o echipă de specialiști care vor veni la spitalul SANADOR pentru a le repara inimioarele. Micuții au nevoie de generozitatea dumneavoastră și fiecare sprijin este esențial.

Donează în Campania „Vreau să ajut” 2 euro prin SMS la numărul 8848! Românii din străinătate pot contribui prin plata cu cardul sau prin Paypal. Orice sumă contează!

Conturi Fundația Mereu Aproape

CIF 18212553:

Cont in lei: RO86BTRL000AJUTEU8848RON

Cont in Euro: RO32BTRL000AJUTEU8848EUR

Cod SWIFT: BTRLRO22