Blonduț, delicat, cu un zâmbet ce poate topi orice inimă, Matei este tot ce au visat părinții lui. O singură dorință mare mai au ei acum pentru băiețelul lor de doi ani și opt luni: să-l vadă mergând. Diagnosticat cu paralizie cerebrală – tetrapareză mixtă spastică, Matei ar putea ajunge să pășească independent doar dacă ar fi operat la o clinică din Statele Unite. Din păcate, costurile intervenției sunt extrem de mari și, cu toate eforturile făcute de familie, părinții mai au nevoie de 30.000 de euro. Îi puteți ajuta donând 2 euro cu un simplu SMS la 8848!

Pentru Natașa, mama lui Matei, viața nu a fost deloc ușoară. La doar 17 ani a primit un diagnostic crunt: limfom Hodgkin grad II B, motiv pentru care medicii i-au mai dat de trăit doar câteva săptămâni. A urmat o luptă aprigă cu boala, ședințe chinuitoare de chimio și radioterapie pe care le-a urmat strângând din dinți, căci tânăra s-a agățat de viață cu o putere de nedescris. Și miracolul s-a produs: după un an, Natașa a primit vestea că boala ei s-a oprit, iar după 5 ani era în remisie totală. Viața era din nou o promisiune frumoasă!

Iubirea a venit online

Natașa a terminat liceul cu brio, iar apoi a urmat școala postliceală și a devenit asistent medical, meserie pe care a profesat-o atât acasă, în Deva, cât și în Italia, acolo unde a locuit o perioadă. Întoarsă în țară, tânăra l-a cunoscut pe Călin pe un site de socializare și în scurt timp, în 2019, au devenit soț și soție.

“După nuntă am hotărât ca familia noastră să se mărească, așa că am început să ne facem analize și investigații să fim siguri că totul e ok. Așa a si fost, analizele noastre au ieșit foarte bine”, povestește Natașa. Și, la începutul lui 2020, un test de sarcină pozitiv le-a adus împlinirea. “ A fost cea mai mare bucurie pentru noi și familiile noastre. Am anunțat și medicul meu hematolog, dat fiind că eu am fost tratată de cancer în 2007 cu chimioterapie și radioterapie”, a mai spus ea.

Iar sarcina a decurs normal, până la 32 de săptămâni, când s-a declanșat nașterea. Micuțul Matei se grăbea să vină pe lume.

O viitoare mămică “pasată” între spitale

Însă, cum se întâmplă uneori în România, viitoarea mămică a început să fie “pasată” între spitale. Într-un final, băiețelul a venit pe lume la 33 de săptămâni și 5 zile, cu dublă circulară de cordon ombilical și cianotic, după o cezariană făcută aproape “pe viu”. Și necazurile nu s-au oprit aici. La nici șase ore de la naștere, medicul neonatolog i-a spus mamei că bebelușul are o hemoragie craniană gradul 2/3 și că prognosticul este rezervat.

Iar problemele s-au ținut scai de micul Matei. De cum s-a născut a mers din spital în spital, din analize în analize, fără a primi vreun diagnostic ferm.

Abia “la 1 an și 3 luni i s-a pus primul diagnostic concret: paralizie cerebrală – tetrapareză mixtă”, își amintește mama copilului. Tot atunci a aflat Natașa că șansele ca fiul ei să meargă sunt foarte mici. “La un an și 4 luni i s-a pus și diagnosticul de Sindrom Marshall la spitalul Luis Țurcanu din Timișoara din cauza febrei pe care o făcea foarte des”, mai spune mama.

În căutarea vindecării

Atunci, Natașa și Călin au hotărât să meargă și în altă țară pentru o altă părere. “Am trimis dosarul lui medical mai multor clinici, iar primii care ne-au răspuns au fost cei de la Spitalul San Joan de Deu din Barcelona”, povestește mama.

Un an și șase luni avea Matei când a mers cu părinții în Spania. La spitalul la care a fost examinat, părinților li s-a apus că nu se știe dacă cel mic va putea merge vreodată, că va trebui operat de strabism cu toxină botulinică și că sindromul Marshall ar fi putut să se fi declanșat in urma terapiei Vojta făcută în România la care el plângea foarte tare. “Atunci am hotărât sa rămânem in Barcelona pentru a face aici terapie”, spune mama. Și rezultatele nu s-au lăsat prea mult așteptate. După trei luni de terapie făcută la Institultul Guttmann, Matei a început să umble în patru labe și să se ridice singur în șezut.

“Eu între timp m-am tot documentat despre diagnosticului de tetrapareză și ce se poate face, așa am descoperit că există o intervenție numită SDR. Am căutat clinici si medicii  unde să se facă  și unde sunt cele mai bune rezulate. Asa l-am găsit pe Dr. Park și spitalul din St Louis”, spune Natașa.

În decembrie 2022, mama a trimis toate documentele medicale la clinica din Statele Unite, iar răspunsul l-a primit anul acesta, în ianuarie. Din fericire, medicii de acolo au apreciat că Matei e un candidat excelent și că va merge independent dacă va face această intervenție. Singura problemă? Costurile foarte mari.

“Noi, până la momentul acela, toate investigațiile de când s-a născut Matei, din România si din Spania, le-am făcut pe cont propriu, am avut o parte din economiile strânse, am vândut  tot ce am putut vinde, părinții și frații noștrii au scos bani din bancă ajungând să cheltuim peste 60.000 de euro, plus că terapia pe care o face în Barcelona e undeva la 1.500-1.800€ pe lună. Știm că e singura lui șansa să meargă doar ca principala problemă sunt costurile și că trebuie să facem ceva să reușim să strângem banii necesari ca Matei sa facă aceasta intervenție”, spune Natașa.

Îl puteți ajuta pe Matei să facă operația în Statele Unite donând 2 euro prin SMS la numărul 8848, prin plată cu cardul sau prin transfer bancar.

Românii din străinătate pot contribui online sau prin Paypal. Orice sumă contează!
Conturi Fundația Mereu Aproape
CIF 18212553:
Cont in lei: RO86BTRL000AJUTEU8848RON
Cont in Euro: RO32BTRL000AJUTEU8848EUR
Cod SWIFT: BTRLRO22