În continuarea proiectelor prin care i-am susținut pe copii la începutul anului școlar, în luna octombrie ne-am concentrat pe dezvoltarea aptitudinilor lor printr-un proiect special dezvoltat în cadrul campaniei „Lăsați-mă să învăț”. Pentru elevii Școlii Gimnaziale din comuna Gheorghe Lazăr, județul Ialomița, copii curioși, muncitori și pasionați de științe, am utilat și am dotat laboratorul multidisciplinar cu sprijinul RURIS, partenerul nostru cu tradiție în proiecte educaționale.
Pe lângă faptul că științele sunt o parte importantă din curriculum-ul școlar, pentru Școala Gimnazială Gheorghe Lazăr acestea reprezintă un capitol special. Cei peste 70 de elevi din ciclul gimnazial ai școlii sunt pasionați de domeniul științelor și participă la olimpiade și la concursuri pe discipline cu rezultate remarcabile. Școala are 200 de elevi, de la grădiniță la gimnaziu, și 19 cadre didactice, dar preșcolarii, elevii și dascălii se implică deopotrivă activ și cu dăruire în toate activitățile școlii.
În ciuda faptului că situația de acasă nu este una ușoară, copiii merg conștiincioși și ambițioși la cursuri. Școala înregistrează un procent de abandon de doar 0,5%, în condițiile în care în mediul rural din România doar 36% din copii merg la școală, după cum arată datele INS. Din totalul elevilor Școlii Gimnaziale Gheorghe Lazăr, 10% reprezintă procentul elevilor cu C.E.S. (cerințe educaționale speciale), 13,8% cu ambii părinți casnici, care trăiesc numai din ajutorul social, sau cu părinți șomeri, 57,6% cu un părinte angajat cu contract de muncă iar celălalt casnic, șomer ori pensionat sau cu un părinte plecat în străinătate.
Laboratorul de științe este cea mai îndrăgită încăpere din școală. Chiar dacă până acum spațiul nu a fost suficient de ofertant încât să poată acoperi toată curiozitatea și setea de cunoaștere din mințile isteților școlari, ei tot veneau aici cu plăcere și cu dorința de a afla cât mai multe de la dascălii lor. În ciuda acestor neajunsuri, profesorii au reușit să le mențină copiilor vie pasiunea și entuziasmul de a descoperi lumea prin științe. Tot ei, dascălii, s-au implicat 100% cu sfaturi și recomandări pentru dotarea laboratorului, precum și în lucrul la amenajarea spațiului.
Printr-o investiție de 8.350 de euro dăruită de RURIS, am transformat vechiul laborator într-un spațiu modern, utilat și dotat pentru ca orele de curs să fie făcute într-un format captivant pentru elevi. Dotările asigură necesarul pentru toate disciplinele care se țin aici, Fizică, Biologie, Chimie, Matematică, și îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile pentru științe.
Tot în octombrie am terminat o etapă esențială a dotării Centrului complet de recuperare post-Covid de la Runcu. Datorită noului nostru partener, compania românească TOPGEL care s-a alăturat proiectului, am încheiat cumpărarea de aparatură medicală. Astăzi ne putem bucura că am acoperit necesarul solicitat inițial de echipa din Spitalul de la Runcu dar și tot ceea ce s-a dovedit pe parcurs că ar mai fi necesar pentru buna și completa activitate medicală. În total, 65 de aparate și dispozitive medicale moderne fac posibilă desfășurarea terapiilor în condiții bune și cu rezultate care ne întrec, și nouă și medicilor, toate așteptările.
Octombrie a fost luna în care am pus punct pregătirilor în vederea deschiderii șantierului pentru renovarea Ambulatoriului de Specialitate de la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București. Am finalizat planurile de recompartimentare, amenajare și utilare a spațiului, am trecut în revistă cu furnizorii toate detaliile necesare pentru ca lucrările să decurgă așa cum ne-am planificat. Dar mai multe despre acest proiect unic, prin care Ambulatoriul va trece printr-o transformare spectaculoasă în beneficiul micilor pacienți, veți afla în articolul lunii noiembrie.
Din 2019, de când am pornit campania AjutEu! împreună cu Antena 1, urmărim în permanență platforma www.ajuteu.ro pentru a-i pune în legătură pe cei care au nevoie de sprijin cu generoșii dornici să îi ajute, care le pot îndeplini o dorință sau pot contribui la împlinirea unei bucurii. Iar acum suntem în perioada frumoasă din an în care lucrăm alături de colegii de la Antena 1 pentru a vă arăta unele dintre poveștile de viață impresionante înscrise în acest an în campanie, la a căror evoluție puteți contribui și voi, prin empatia de care dați dovadă de fiecare dată.
Generozitatea voastră a venit și în această lună în ajutorul copiilor și adulților din campania medicală „Vreau să Ajut”, aflați în momente dificile pentru ei și familiile lor, momente cruciale ce s-au transformat în clipe fericite datorită faptelor voastre bune.
Elena Cismaru a fost operată de domnul Dr. Alexandru Thiery la ambele picioare pentru corecția unor diformități congenitale. Intervenția a decurs fără probleme, iar postoperator Elena a avut nevoie de orteză pentru consolidarea musculaturii și a făcut kinetoterapie. Sprijinul financiar a venit de la sponsorii generoși ai Fundației, cărora le suntem recunoscători.
Cuvintele părinților Elenei, Irina și Emil Cismaru, spun totul despre emoția lor, despre cât de mult înseamnă ajutorul vostru pentru fiecare copil și fiecare părinte pe care îl sprijiniți: „Cu ajutorul oamenilor care au donat pentru noi anul trecut, în martie 2021, am operat-o pe Elena la coloană pentru scolioză dorsolombară malformativă în S cu unghi Cobb 83 grade, iar acum, în luna octombrie 2021, cu ajutorul sponsorilor pe care Fundația i-a găsit pentru noi, am reușit să o operăm și la piciorușe. Ținem să le mulțumim atât Fundației Mereu Aproape, cât și sponsorilor care ne-au ajutat, deoarece am avut operații foarte grele iar costurile au ajuns la peste 27.500 euro, o sumă la care nici nu am fi îndrăznit să visăm acum 3 ani, când am sunat prima dată la Fundația Mereu Aproape. Nici nu am mai amintit despre ghetuțele ortopedice de care am avut nevoie, de zecile de ore de recuperare postoperatorii și de toate cheltuielile cu transportul și cazarea noastră în București, cheltuieli acoperite tot cu sprijinul Fundației și al oamenilor minunați care au îndrăgit-o pe Elena din prima clipă. Sperăm ca bunul Dumnezeu să ne ajute ca într-o zi ea să poată face pași singură!”
Pentru ca Eric Ion să nu își piardă vederea, a început în luna octombrie un tratament care va dura trei luni pe parcursul cărora va face patru ședințe de terapie PRP pentru relaxarea și regenerarea retinei. Diagnosticat cu măcinare de retină, urmează acest tratament la Koc University Hospital în Turcia, iar părinții speră la cele mai bune rezultate la finalul tratamentului.
La aproape 14 ani, Darius Godeanu care suferă de osteosarcom osteogenic a avut nevoie de revizie pentru proteza tumorală de la piciorul stâng. Din cauza creșterii, aceasta „i-a rămas mică”. Intervenția pentru înlocuirea pieselor protezei a fost una de succes, iar Darius
s-a recuperat repede postoperator. La trei zile de la operație a făcut primii pași, iar la mai puțin de o săptămână era deja externat cu tema pentru acasă de a face ore de kinetoterapie intensiv. Liliana Godeanu, mama lui Darius, ne-a mărturisit trăirile sale din perioada operației și ne-a transmis gânduri bune, pe care noi le îndreptăm către voi, generoșii mereu aproape de noi: „Operația a durat aproximativ cinci ore, după care Darius a fost dus la ATI, iar acolo a rămas până a doua zi, însoțit de mine. Era cu masca de oxigen și cu multe fire, branule și catetere pe el, iar eu sufeream alături de el. După trei zile, Darius a început cu greu să se ridice și să încerce să meargă prin salon, susținut de cadru, dar a reușit. În continuare, avem de făcut kinetoterapie pentru a se recupera cât mai repede. Această operație nu ar fi fost posibilă fără ajutorul dumnevoastră, al Fundației Mereu Aproape și al oamenilor minunați care au donat și au fost alături de noi. Vă iubim și vă mulțumim infinit pentru tot!”
Cei doi băieți ai familiei Merișan, Răzvan și Erik, suferă de amistrofie spinală tip 2. Răzvan a fost operat primul de doctorul Costel Vlad la Spitalul „Dr. Victor Gomoiu” din București, iar mama lor, Laura Merișan, a povestit despre experiența lor: „Mulțumită oamenilor cu suflet mare care au donat prin SMS la 8848 pentru fiii noștri, băiatul cel mare a putut fi operat. Fără donațiile lor și fără sprijinul echipei de la Fundația Mereu Aproape nu aveam posibilitatea să îi operăm. Erik mai are nevoie să ia în greutate, sperăm ca apoi să poată fi operat și el. Acum Răzvan are coloana cu 80% mai dreaptă, având o poziție aproape normală, poate să respire mai bine și va avea o altă calitate a vieții.” În fotografiile de mai jos, îl vedeți pe Răzvan înainte și după operație.
Ei luptă curajoși cu bolile care încearcă să ridice obstacole pe drumul lor, voi îi puteți sprijini în continuare printr-o donație. Orice SMS de 2 Euro trimis la numărul 8848 va contribui la fondul de solidaritate al campaniei „Vreau să Ajut” din care vor fi sprijinite financiar atât cazurile medicale vizibile pe posturile TV ale Intact Media Group, pe site-ul FMA, pe Facebook, dar și cele nemediatizate. Numărul de SMS 8848 este dat de operatorii de telefonie mobilă Telekom Romania Mobile, Vodafone Romania, Orange și DigiMobil campaniei „Vreau să Ajut” și NU are recurență, iar valoarea unui sms este de 2 euro.
Ne puteți susține proiectele prin donații folosind variantele din meniul AJUTĂ ȘI TU! de pe site-ul nostru https://fundatiamereuaproape.ro/
Puteți lua legătura cu noi la adresa de mail office@fundatiamereuaproape.ro sau telefonic, la numerele: 021.527.19.94, 021.527.19.95, 021.527.19.96.
Suntem aici să ajutăm împreună!