Putem spune cu toată puterea că am realizat la Runcu, împreună cu voi, cei care ne sunteți aproape și cu partenerul nostru Sika România, mai mult decât un Centru de recuperare post-Covid, am creat un loc special de vindecare pentru minte, trup și suflet. Este acel loc unde pacienții cu test negativ după boala SARS-CoV-2 și marcați de sechelele lăsate de virus vin deja în număr foarte mare și trec printr-un program de recuperare complet. Până acum, peste o sută de pacienți au fost tratați cu succes. Toate cele 52 de locuri de recuperare sunt ocupate în permanență, motiv pentru care a fost creat și un soft special pentru programări la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”. Iar proiectul nostru continuă cu alte etape prin care le oferim pacienților facilități ce completează procesul de recuperare. Pentru ei, pregătim Grădina Terapeutică, o bucățică de rai ce va ajuta la vindecare și care este dedicată ședințelor de recuperare în aer liber, sesiunilor Q&A și socializării.

Cu sprijinul comunității locale și al Primăriei, suntem în plin proces de amenajare a Grădinii Terapeutice într-un spațiu generos de 1.500 de metri pătrați din curtea spitalului. Cu gândul la frumusețea locului ce va fi creat și la emoțiile pe care oamenii le vor experimenta aici, toți cei care au pus umărul la construirea spațiului au lucrat cu drag și entuziasm. Au adus solul la nivel, au trasat alei, au adus pamânt, au pus borduri și dale. Așa cum a dezvăluit primarul comunei Runcu, Adi Câmpeanu, comunitatea locală ia parte cu toată inima la acest proiect unic pentru România: „Comunitatea este alături de noi. Dovadă că, aici, pe spațiul grădinii, va fi construit un foişor, iar Obştea Muntele Runcu a donat cu tiltu gratuit materialul lemnos”. Deja a fost realizată infrastructura grădinii și a fost pregătit terenul pentru plantele și arborii care vor fi puși și pentru zona de kinetoterapie în aer liber, unde vor fi instalate echipamentele medicale de specialitate.

 

Proiectată ca un spațiu complex pentru terapie, grădina include mai multe componente: zone pentru repaus, foișor pentru socializare, alee senzorială, zonă pentru kinetoterapie și atelier de hortiterapie. Așa cum a explicat Dr. Ştefania Ionică, Șeful Secției de Reabilitare Medicală: „Mulţi dintre pacienți sunt foarte emotivi, anxioşi. Iar această grădină îi va ajuta să se rupă un pic de realitatea aceasta a bolii”. În plus, aici vor face ergoterapie și vor lucra ședințele de grup împreună cu medicul psiholog și vor face kinetoterapie respiratorie în aer liber, aerul de munte contribuind foarte mult la reușita tratamentului.
Vegetația aleasă pentru acest spațiu este specifică altitudinii de aproape 800 m unde se află spitalul, include arbori, arbuști, flori, dar exclude florile parfumate, date fiind afecțiunile respiratorii de care suferă pacienții care vin aici. Ion Ciochină, Managerul Spitalului „Tudor Vladimirescu” a completat: „În această zonă, pacienţii vor planta cu mâinile lor plante ornamentale, flori”.

 

Spitalul de la Runcu este primul spital de penumoftiziologie din România care le poate oferi pacienților toate aceste facilități, medicală, recreativă și socializare, și sperăm să devină un exemplu și pentru alte regiuni din țară. „Centrul complet de recuperare de la Runcu este acea zonă în care, de fapt, suntem mereu aproape şi ne regăsim după această perioadă de pandemie. E deja un colţ de rai pe care l-am făcut împreună cu partenerul Sika şi cu cei care sunt alături de Fundaţia Mereu Aproape și cărora le mulțumesc”, a spus Alessandra Stoicescu, Președinte Fundația Mereu Aproape.

Iar programul pe care l-am dezvoltat capătă dimensiuni și mai ample. Succesul înregistrat deja cu terapiile post Covid se extinde și altor afecțiuni respiratorii. Chiar dacă a pornit de la necesitatea recuperării impuse de pandemie, investiția în acest proiect va fi utilizată pentru toți pacienții cu afecțiuni respiratorii și pulmonare care ajung la Spitalul din Runcu.