Maria Gabriela Radomirovic are vârsta de 10 ani și jumătate și încă nu se poate susține pe propriile piciorușe. Totuși, o intervenție chirurgicală complexă i-ar da această șansă, iar mama și sora ei se zbat să strângă 30.000 de euro, banii necesari. Este o sumă imposibil de acoperit doar de ele, mai ales contracronometru.

După ce a fost diagnosticată cu paralizie cerebrală spastică, Maria a fost operată în 2019 pentru îndepărtarea spasticității de renumitul Dr. TS Park, iar Dr. Matthew Dobbs, celebru ortoped și chirurg american a efectuat o operație ortopedică pentru detensionarea tendoanelor (PERCS). Deși de atunci fetița a făcut progrese majore, încă nu poate face singură decât câțiva pași. Nu are stabilitate. Maria folosește un cadru cu roți pentru a se deplasa.

Șansa Mariei pentru a merge este o intervenție ortopedică complexă, 3 în 1: o operație pentru corecție, varus equin, la picioare cu implant, o metodă chirurgicală minim invazivă care permite o recuperare rapidă; de asemenea, procedura Hoke, pentru tratamentul minim invaziv al tendonului lui Ahile; și detensionarea mușchilor posteriori ai coapsei, situați între șold și genunchi, și a mușchilor aductori la ambele picioare. Această intervenție este programată la Paley Institute în Polonia.

Cu multa muncă și terapii susținute, fetița a făcut progrese

Maria avea doar 5 ani și 4 luni când a fost operată de Dr. Park și a făcut progrese majore. După SDR micuța și-a simțit tălpile picioarelor, a simțit gâdilatul, răceala, durerea, toate nemaiîntâlnite până atunci, iar după PERCS a putut să facă și câțiva pași singură. Cu multa muncă și terapii susținute în țară, la Severin, câte 6 luni, iar apoi în Austria, Maria a început să meargă. A făcut progrese cu câțiva pași și cu pauze de oprit în loc pentru odihnă.

Celebru ortoped și chirurg Dr. Dobbs este foarte încrezător în șansele Mariei

Maria muncește mult, însă unii medici nu i-au dat șanse de reușită să meargă vreodată nici dacă face recuperare sau operații ortopedice. Consultațiile pe care le-a avut în 2023 în Austria, la Viena, și apoi în Germania, nu au avut rezultatele așteptate de Cornelia, mama Mariei. Aceștia i-au spus că fetița are nevoie de o operație complexă care să îi repoziționeze șoldurile, bazinul și să îi așeze picioarele în poziția corectă. Apoi ar lua de la capăt toate recuperările făcute, dar chiar și așa, medicii au spus că Maria probabil nu va putea să meargă singură niciodată.

Cu fiecare răspuns negativ primit, mama Mariei s-a ambiționat și mai tare și povestește că a plecat plângând în hohote din cabinetele medicilor care i-au consultat fetița. Nu a crezut că este posibil ca acești medicii să nu îi dea sanse Mariei deși i-au văzut progesele. Dar nu a renunțat să spere! A păstrat în minte ce i-a spus Dr. Park când a venit în 2018 în România: “După SDR, Maria va merge singură, cu recuperare multă, neîntreruptă.”

Anul trecut în luna octombrie, Dr. Matthew Dobbs a revăzut-o pe Maria la Paley Institute în Polonia, înființat de medici americani. Celebru ortoped și chirurg, Dr Dobbs a contrazis tot ce i-au transmis medicii austrieci și germani mamei Mariei. Mai mult, a subliniat că ar fi o greșeală enormă ca fetiței să îi fie operate șoldurile sau să îi fie repoziționat bazinul. Totul este în poziția corectă și nu de acolo sunt probleme. Dr. Dobbs i-a spus mamei că Maria va avea nevoie de o operația complexă programată în luna iunie, care să corecteze laba piciorului stâng cu implanturi, să îi opereze mușchii ambelor picioare de sus până spre genunchi, la fel și tendoanele de la ambele picioare care vor fi eliberate.

Medicul a confirmat că intervenția are un grad de dificultate foarte ridicat, dar încearcă să rezolve problemele Mariei la picioare. I-a mai spus Corneliei, povestește ea: “Nu sunt Dumnezeu, dar voi face tot ce am promis astfel încât aceasta să fie ultima operație pe care o mai face Maria până la 18 ani.” Cu toată convingerea, Dr. Dobbs i-a transmis Corneliei că fetița ei va merge singură în picioare așa cum au promis și el și Dr. Park încă de la întrevederea din 2019 din SUA.

Maria are nevoie și de sprijinul nostru pentru ca operația să aibă loc. Fetița va avea nevoie să petreacă două săptămâni în Varșovia pentru operatie, apoi după intervenție va trebui să revină pentru scoaterea ghipsului și pentru două săptămâni de terapii (50 euro/sedința).

În prezent, Cornelia, mama Mariei, se bazează pe sprijinul fiicei sale mai mari, Veronica. Cele două împart responsabilitățile pentru Maria: dusul la școală, la after-school și prezența la terapii. Au reușit să acopere până acum o parte din suma necesară pentru operații, adunând 10.000 de euro, și se vor ocupa și de costurile de transport, de cazare și terapii suplimentare. Cu toate acestea, mai rămâne de strâns suma de 30.000 de euro.

 

Puteți dona 2 Euro printr-un SMS la 8848, număr fără recurență, prin plată cu cardul sau prin transfer bancar.

Românii din străinătate pot sprijini donând prin PayPal.

 

Conturi Fundația Mereu Aproape

CIF 18212553:

Cont in lei: RO86BTRL000AJUTEU8848RON

Cont in Euro: RO32BTRL000AJUTEU8848EUR

Cod SWIFT: BTRLRO22

Donațiile ajung în fondul de solidaritate al campaniei Vreau să ajut.