„Vreau să ajut” este o campanie socio-medicală prin care sprijinim copii, adolescenți și adulți, atât cazuri mediatizate ale căror povești le puteți vedea la televizor și în mediul online, cât și nemediatizate pentru care intervenim cu sume de bani din fondul de solidaritate al campaniei. Numărul de SMS 8848 este dat de operatorii de telefonie mobilă Telekom Romania Mobile, Vodafone Romania, Orange și DigiMobil campaniei „Vreau să Ajut” și NU are recurență, iar valoarea unui sms este de 2 euro. Banii merg în fondul de solidaritate al campaniei, nu către cazuri individuale, de aceea donațiile pot fi făcute oricând (legătură către plata cu cardul) pentru a-i susține pe cei care au nevoie.
Le întindem o mână de ajutor copiilor cu vârste de la 0 la 18 ani, dar și adulților, care au nevoie de consultații, investigații medicale, operații, transplant, recuperare contra cost în clinici din țară și din străinătate, făcând tot posibilul să fie mâna salvatoare pentru fiecare dintre ei. Campania intervine în cazul în care pacienții a căror viață depinde de tratamentul în spitale private ori de stat din țară sau din străinătate nu se încadrează în procedurile de obținere a finanțării prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) – Formularul S2 / Direcția de Sănătate Publică (DSP) – Ordinul 50/2004 cu modificările și completările ulterioare. Îi sprijinim și pe cei care, deși beneficiază de finanțare din partea autorităților, au nevoie de susținere financiară pentru cheltuieli adiționale tratamentului.
Cu maformații cardiace, malformații ale căilor biliare, tumori cerebrale, boli autoimune și afecțiuni rare sau chiar fără diagnostic (necesită investigarea bolii de fond pe baza testelor genetice), boli ale aparatului urinar, diformități severe ale oaselor și ale coloanei vertebrale (artogripoze, scolioze, cifoze, lordoze ș.a.), tulburări și afecțiuni neurologice (epilepsii farmaco-rezistente, paralizii cerebrale ș.a.), cancer osos și de ficat, copiii din Campania „Vreau să ajut” au primit finanțare pentru investigații și operații atât în România, cât și în Italia, Germania, Austria, Serbia, Marea Britanie, Cehia, Franța, Ungaria, Spania, Turcia, Israel, Canada și Statele Unite.
Suntem în permanentă legătură cu medici și specialiști pentru a găsi cele mai bune soluții pentru beneficiari și pentru a-i ghida pe întregul parcurs al procesului de tratament. Echipa Campaniei „Vreau să ajut” colaborează cu medici pediatri, ortopezi, oncologi, neurochirurgi, neurologi, cardiologi, geneticieni, interniști, anesteziști, ATI, ORL-ști, audiologi, hematologi, oftalmologi, gastroeneterologi, radiologi și de recuperare din spitalele de stat (Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie”, Institutul Oncologic București, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca) și din clinicile private românești (Spitalul Monza, BRAIN Institute, Ponderas Academic Hospital).
Sub umbrela campaniei „Vreau să ajut” sunt desfășurate și proiecte prin care susținem sistemul sanitar românesc, așa cum este „Născut pentru a trăi” destinat salvării vieții cât mai multor copii din România. Prin acest proiect, dotăm cu echipamente și dispozitive medicale moderne Maternitățile, secțiile de Terapie Intensivă Neonatologie și pe cele de Pediatrie. Echipamentele permit diagnosticarea rapidă și nedureroasă, precum și stabilirea și administrarea celui mai potrivit tratament pentru micii pacienți. Alături de donatorul anonim care a ales să susțină acest proiect, în perioada 2019-2020, au fost dotate cu echipamente performante mai multe unități, piloni ai medicinei românești, respectiv Clinica II Pediatrie Bega a Spitalului Județean de Urgență „Pius Brinzeu” din Timișoara, Secția Neonatologie a Spitalului de Urgență din Petroșani, Secția de Neonatologie ATI a Spitalului Clinic de Urgență Târgu Mureș, Secția Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova, Secția Clinică Neonatologie II a Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă Iași. Valoarea totală a investiției s-a ridicat la 275.000 EURO.
Venim în sprijinul a mii de români care, chiar dacă au depășit boala și au scăpat de infecția cu SARS-CoV2, încă luptă cu efectele post-Covid. Împreună cu partenerii noștri de la Sika România, am creat primul Centru complet de recuperare post-Covid la Runcu, în județul Gorj, la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” care funcționează, încă de la deschidere, la capacitate maximă. La Runcu, pacienții se bucură de un proces de recuperare complex, care îmbină componentele medicală, emoțională și recreativă. Aceștia beneficiază de programe de recuperare medicală fizică și respiratorie în interior și în aer liber, de programe de recuperare psihologică, de haloterapie în salina de suprafață găzduită de spital, precum și de programe de kinetoterapie outdoor și recreere desfășurate în prima Grădina Terapeutică înființată în cadrul unui spital din România. Cu implicarea companiei TOPGEL care s-a alăturat proiectului și a susținut cumpărarea a trei aparate vitale pentru monitorizarea și tratarea pacienților cu afecțiuni respiratorii și cardio-pulmonare, am încheiat dotarea cu aparatură medicală a Centrului. În total, 62 de aparate și dispozitive medicale moderne fac posibilă desfășurarea terapiilor în condiții în condiții optime și cu rezultatele așteptate de medici. Valoarea investiției este de 163.850 euro.
Un alt proiect major de investiție în sistemul medical românesc al Fundației Mereu Aproape este refacerea completă a Ambulatoriul de Specialitate de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București. Institutul este unitatea de referință din România în domeniul sănătății mamei și copilului, iar în Ambulatoriul de Specialitate se fac anual peste 60.000 de consultații medicale pentru zeci de mii de copii care vin din toată țara. Cu o infrastructură învechită, cu spații inadecvate pentru desfășurarea activității medicale la standarde europene și cu deficit de aparatură medicală, Ambulatoriul avea nevoie stringentă de modernizare.
Prin acest proiect amplu, întregul spațiu de 800 de metri pătrați al Ambulatoriului a fost renovat și igienizat, dotat cu echipamente și dispozitive medicale moderne, dotat cu mobilier și amenajat. Noul spațiu creat și toate dotările permit un flux de lucru eficient al întregului personal medical, alinierea circuitelor medicale la normele epidemiologice în vigoare și, în plus, le oferă copiilor bucuria de a veni într-un spațiu de poveste. Alături de copii și de medici au fost Hidroelectrica, Romgaz, Banca Transilvania, TeraSteel, CEC Bank, Terapia, Mobexpert, AdePlast a Sika Company, Kultho, Fundația Altex, precum și alte companii preocupate de sănătatea copiilor din România. Proiectul a fost realizat și cu susținerea partenerilor implicați cu soluții și creativitate în modernizarea Ambulatoriului: Art Interiors by Alexandra Nicula, CoArtCo, AMMO Design Solutions, VLAdiLA.
Demarată în 2011, „Vreau să ajut” este cea mai longevivă campanie din România, cu cel mai mare impact social, financiar, medical și emoțional.
Cei care vor să susțină poveștile de viață sprijinite prin Campania „Vreau să ajut” sau proiectele pe care le derulăm în cadrul acestui program o pot face prin SMS, prin Paypal, prin sponsorizări, prin donații în cont sau direcționând 3.5% sau 20% din impozitul pe venit.